KOKOSOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI
weganon 23 maja 2018

DSC_0075

W tej tarcie dominują dwa składniki. Kokos i truskawki. Ingrediencję są w różnych formach. Truskawki, jako mus w nadzieniu i jako owoce na wierzchu. Kokos ma aż trzy formy. Gęsty krem, masło i wiórki. Na początku krem miał tylko kokosa, ale był za mdły i dziwnie wyglądał. Dopiero dodatek zmiksowanych truskawek, dał niesamowity smak.

Nie musicie się obawiać, że krem będzie zbyt ciekły. Masło kokosowe idealnie ścina masę w chłodzie. Koniecznie dodajcie listki mięty. Dają dodatkowego orzeźwienia. Masło kokosowe możecie kupić np. TU lub sami poczynić w domu z wiórków.

Zamiast truskawek, idealne będą maliny a nawet borówki czy porzeczki. To muszą być kwaskowe owoce, które przełamią smak mdłego kokosa.

DSC_0055

SKŁADNIKI:

Forma na tarte z wyjmowanym dnem, wymiary 10 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka migdałów

– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego

Na krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– 5 łyżek masła kokosowego (użyłem TEGO)
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 6 sporych truskawek
– dowolny syrop do słodkości
– truskawki i mięta do ozdoby

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i migdały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Krem:
– truskawki dokładnie zmiksować

– opakowanie z masłem wstawić do pojemnika z gorącą wodą, tak by się rozpuściło i stało płynne
– puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dokładnie zmiksować lub ubić trzepaczką na puszysto
– dodać masło i wymieszać (masa stanie się grudkowata)
– dodać wiórki i zmiksowane truskawki a następnie wszystko zmiksować blenderem
– doprawić do smaku syropem lub cukrem
– masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Ułożyć truskawki i miętę
– wstawić do lodówki na 1-2 godziny

DSC_0095

DSC_0066

DSC_0109

11 Komentarze

  1. Kupiłam mleczko kokosowe marki Aroy-D (ekstrakt z kokosa 60%, woda). Po dobie w lodówce nadal jest płynne. Jest szansa ze wyorębni sie owa „stała część”? Kolejna doba w lodówce coś zmieni? Pozdrawiam

  2. można użyć dowolnego słodziwa. Do sklejenia mogą być musy owocowe,banan,daktyle, masła orzechowe lub olej kokosowy

  3. Czy zamiast masła kokosowego może być olej kokosowy, taki ze słoika ? 🙂

  4. Bardzo smakowity przepis:-) czy można syrop ze spodu zamienić na ksylitol? Niestety to jedyny słód który mogę:/ Jeżeli tak to co dodać żeby masa się skleiła i była jak na trufle, może być trochę mleka kokosowego albo masła orzechowego/migdałowego, czy to kiepski pomysł? Z góry dziękuję za radę 🙂

  5. A czy nada sie mleko ale w kartoniku? U mnie niestety te z puszki odpadają 🙁

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *