KAROBOWE GOFRY
weganon 31 stycznia 2019

DSC_0076

Czy lubicie śniadania na słodko? Ja uwielbiam i często takowe wcinam w weekendy. Wtedy mam więcej czasu na dogadzanie sobie. Placki, naleśniki czy gofry. Te ostatnie są w różnych konfiguracjach smakowych. Ciasto z dodatkami. Mus dyniowy, czekolada, kakao, mus z jabłek itd. Na wierzch owoce, serek z nerkowców, dżem czy konfitura. Same pyszności.

Pewnie zastanawiacie się, jak to możliwe, by zrobić gofry bez jajek. Już śpieszę w wyjaśnieniami. Mielony len to idealny zastępnik jajka. 1 łyżka mielonego lnu i 3 łyżki płynu, to przelicznik 1 jajka w deserach, wypiekach czy gofrach. Wytwarzający się żel, jest idealnym sklejaczem składników. Kolejna ważna sprawa to gęstość ciasta, bardzo dobre rozgrzanie gofrownicy (in wyższa moc, tym lepiej). Nie bójcie się robić wegańskich gofrów. Niczym nie ustępują smakiem, tym klasycznym :)

DSC_0096

SKŁADNIKI:

– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego
– 2 łyżki mielonego lnu
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 2 łyżki karobu (użyłem TEGO)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki dowolnego cukru nierafinowanego

WYKONANIE:

– do mleka wsypać len. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać olej, cukier i karob. Wymieszać
– dodać mękę i wymieszać dokładnie. Odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać
– piec gofry wg obsługi gofrownicy
– ja uwielbiam ze śmietanką kokosową wymieszaną z sokiem cytrynowym i ekstraktem waniliowym. Do tego świeże owoce i konfitura z czarnej porzeczki :)

DSC_0094

DSC_0082

DSC_0080

6 Komentarze

  1. A mogę użyć karobu jeszcze nie otwartego, ale niestety jest przeterminowany :( zagapiłam się. Jak myślisz? mam ten sam co Ty

  2. :) mmmm…. :)))) Ty to potrafisz narobić smaka:) ..trzeba będzie wpisać zakup gofrownicy na listę kuchennych przydasi:)) Dziękuję za przepis:)
    Pozdrawiam:)
    Kamila

  3. Najlepsza będzie owsiana bezglutenowa. Robiłem ze zmielonych płatków owsianych i wychodzą super. Trzeba tylko trochę więcej płynu dodać

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *