CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 16 – RUMOWE KULKI Z SUSZONYCH ŚLIWEK I PŁATKÓW OWSIANYCH
weganon 22 grudnia 2022

DSC_0074

Tym wpisem kończę tegoroczne przepisy na święta i ciasteczka cieszyńskie. Ale spokojnie. W przyszłym roku, znów Was uraczę kilkoma przepisami na te małe słodkości. Kulki rumowe, to klasyka. Należą do ciasteczek niepieczonych. Przygotowywane z przeróżnych składników. Suszonych śliwek, jabłek, daktyli, mielonych orzechów, wiórków kokosowych, płatków owsianych. Rumu dolewa się do masy, lub moczy w nich suszone owoce. Pełna dowolność. Po nadaniu kształtu niewielkich kuleczek, obtacza się je w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, kakao lub zanurza w roztopionej czekoladzie. Ta ostatnia propozycja jest najlepsza, bo kuliki zachowują dłużej świeżość i rum nie wyparowuje tak szybko. Po oblaniu czekolada, można je również posypać wiórkami kokosowymi.

Kochane czytelniczki i czytelnicy bloga. Życzę Wam na nadchodzące Święta, przede wszystkim zdrowia, bo jest najważniejsze. Rodzinnych spotkań przy stole. Samych pyszności. Najlepszych prezentów, jakich tylko zapragniecie. Wszystkiego najlepszego, najsmaczniejszego, najradośniejszego, najzdrowszego 😊

DSC_0080

SKŁADNIKI:

– 250 g suszonych śliwek
– 250 ml rumu
– 200 g płatków owsianych
– 3-4 łyżki cukru pudru
– 200 g czekolady ok. 70%
– wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:

– śliwki zalać rumem w misce. Przykryć i odstawić na 10 godzin. Zlać rum (ma niesamowity aromat) i użyć do innych deserów
–  śliwki zmiksować wraz z cukrem i płatkami owsianymi np. w malakserze
– formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu i wstawić na 5 godzin do lodówki
– czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do wąskiej szklanki lub filiżanki
– kulki nadziewać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie. Układać na pergaminie i posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy czekolada już zastygnie, można je trzymać poza lodówką

DSC_0076

DSC_0075

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *