Jak zwiększyć odporność na jesień? Jak dostarczyć odpowiednich składników by przetrwać zdrowotne zawieruchy? Jak wykorzystać, to co mamy wokół siebie? Można przygotować sobie kisiel w parę chwil, który zawiera cenne dla zdrowia składniki. Bez czarny jest pełen antocyjanów, witamin, składników mineralnych. Działa napotnie, przeciwwirusowo i przeciwgorączkowo. Oczyszcza organizm z toksyn. Jedyna uwaga. Nie spożywamy owoców na surowo. Są trujące. Gotowanie lub pieczenie niweluje tą właściwość.
Aronia zawiera oprócz antocyjanów, olbrzymie ilości witamin, przeciwutleniaczy. Polecana dla osób z nadciśnieniem, z chorobami oczu (szczególnie dla blogerów ślęczących godzinami przed komputerem 🙂 ), działa przeciwnowotworowo.
Aronia zawiera oprócz antocyjanów, olbrzymie ilości witamin, przeciwutleniaczy. Polecana dla osób z nadciśnieniem, z chorobami oczu (szczególnie dla blogerów ślęczących godzinami przed komputerem 🙂 ), działa przeciwnowotworowo.
Antonówka, to stara odmiana polskich jabłoni. Zawiera olbrzymie ilości pektyn, które są idealne chociażby w chorobach jelit czy górnych dróg oddechowych.
Głóg polecany szczególnie osobom z chorobami serca.
Przygotowanie takiego deseru zajmuje mało czasu. Jest smaczny. Ma piękny kolor i wybornie smakuje. Poszukujmy owoców z dala od dróg czy fabryk.
Głóg polecany szczególnie osobom z chorobami serca.
Przygotowanie takiego deseru zajmuje mało czasu. Jest smaczny. Ma piękny kolor i wybornie smakuje. Poszukujmy owoców z dala od dróg czy fabryk.

SKŁADNIKI:
– 3 antonówki lub inne jabłka
– pół szklanki dojrzałych owoców bzu czarnego
– pół szklanki owoców aronii
– pół szklanki wypestkowanych owoców głogu
– 2 szklanki wody
– 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– dowolny syrop do posłodzenia lub inne słodziwo
– sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
– owoce, sok z cytryny i wodę dokładnie zmiksować
– przelać do garnka odlewając pół szklanki płynu
– dodać słodziwo do smaku
– gotować około 5 minut na małym ogniu
– do odlanej pół szklanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać
– gotować na małym ogniu ciągle mieszając około minuty
– i gotowe do wcinania 🙂





Dziękuję i kisiele to najprostsza rzecz na świecie 🙂
Kisiel był rewelacyjny, nie wiedziałam, że w ten sposób można go zrobić. Życzę powodzenia w dalszym blogowaniu! 🙂