JAGLANO – ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
weganon 2 lutego 2015

Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na dania, które mają trochę więcej kalorii i sytości. Jeden taki kotlet i obiad z głowy :-) By trochę odchudzić klasyczne kotlety ziemniaczane dodałem kaszę jaglaną, która jest tutaj jako wypełniacz, spoiwo (brak jajek) i dodatek smakowy. Kasza ugotowana i zmiksowana ma fajną kremową konsystencję, która z ziemniakami po silnym schłodzeniu daje zwartą masę. Nadzienie jest takie nie bez powodu. Kapusta z grzybami ma wyrazisty smak co w tych kotletach nie jest bez znaczenia bo maja one lekko mdły smak.
Proste w wykonaniu i w smaku trochę jak pyzy.


SKŁADNIKI:


– szklanka kaszy jaglanej
– 1 kg ziemniaków
– 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soli
– kapusta z grzybami (kapusta kiszona jak na Święta Bożego narodzenia – kapusta+grzyby + olej rzepakowy lub lniany)
– olej rzepakowy do smażenia 


WYKONANIE:


– ziemniaki i kaszę ugotować i ostudzić, Kaszę zmiksować blenderem a ziemniaki przepuścić przez praskę
– dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę (u mnie tarasowa podłoga)
– łyżką nabierać masę i oprószonymi mąką rękoma formować kulki, które spłaszczamy. Nakładamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi i formujemy kotlety
– smażymy na gorącym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym 

 

14 Komentarze

  1. Ja przygotowywałem z kilograma kapusty kiszonej i kilku grzybów suszonych z dodatkiem kminku. Kasz jaglana 1 szklanka przed ugotowaniem

  2. mam pytanie – ile tej kapusty z grzybami przygotować? tak mniej więcej…
    i drugie – szklanka kaszy jagalnej surowej czy szklanka kaszy jaglanej ugotowanej?

  3. Zrobiłam. Faktycznie smakują jak pyzy, są naprawdę bardzo dobre :) Nadzienia użyłam takiego, jakie mi zostało z innego gotowania: czerwona soczewica z suszonymi pomidorami, cebulką, czosnkiem i ziołami. Też pasuje :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *