JABŁKA I GRUSZKI HASSELBACK
weganon 6 listopada 2016

dsc_0129

Większość z nas zna ziemniaki na styl skandynawski, czyli hasselback. To pokrojone nie do końca bulwy, które pod wpływem ciepła tworzą wachlarzyk. Jedną z metod utworzenia takich nacięć jest ułożenie bulwy na dużej łyżce i cięcie jej nożem. Brzegi łyżki powodują, że nie przetniemy do końca i ziemniak nie rozpadnie się.

Oprócz ziemniaków można tak samo postępować z innymi owalnymi warzywami a nawet z owocami. Postanowiłem w ten sposób przygotować jabłka i gruszki. Pieczone są idealne a taki kształt to coś nowego.

Nacięcia wyglądają ładnie, ale również są przestrzeniami dla pysznych sosów i kawałeczków np. orzechów czy migdałów :)

dsc_0142

SKŁADNIKI:

– jabłka i gruszki (najlepsze o zwartej strukturze)
– dowolny sos do polania (kisiel żurawinowy okazał się idealny)
– drobno posiekane orzechy, migdały lub inne chrupkie cuda

WYKONANIE:

– owoce obrać, przepołowić i usunąć ogonki (gniazda nasienne pozostawiłem)
– ostrym nożem nacinamy owoce, ale nie do końca. Odległość nacięć mniej więcej 2-3 mm
– owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ja dodałem jeszcze kilka gałązek tymianku) i piec 20-25 minut w 190 stopniach
– polać sosem i posypać okruchami

dsc_0137

dsc_0134

3 Komentarze

  1. Kolejne interesujące i apetyczne danie . Pięknie to wygląda i stanowi lekkostrawne pożywienie.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *