IDEALNE WANILIOWE MASŁO Z NERKOWCÓW
weganon 23 stycznia 2018

DSC_0015

Kiedy kilkanaście lat temu, dostałem swój pierwszy malakser, przystąpiłem do działa. Mieliłem, ucierałem szatkowałem itd. Tworzyłem pierwsze mąki bezglutenowe. Wyrabiałem ciasta kruche, robiłem hummusy i inne pasty. Choć minęło tyle czasu, to ten sam malakser mam ciągle w kuchni. Niezawodny Kitchen Aid.

Jednak największą frajdę sprawiało mi robienie maseł z orzechów i pestek. Z laskowych, włoskich, słonecznika, arachidowych, sezamu, migdałów czy nerkowców. Zawsze fascynowało mnie, jak ziarna mieliły się na drobne kruszki a następnie zamieniały się w gęstą, płynną masę.

Do smarowania pieczywa, kremów do ciast, ciasteczek. Do owsianek, jaglanek. Do budyniów. Wszechstronne zastosowanie. Same lub w kilku smakach. Z daktylami czy wanilią. Kakao lub karobem. Jedno z moich ulubionych to z nerkowców. Na początku lekko mdłe aż przechodzi w słodką mazistą pastę. Zawsze dodaję wanilię. Idealnie pasuje do mlecznych orzechów. Do czego go wykorzystać? Jutro się dowiecie :)

DSC_0006

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki nerkowców
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilia z 1 laski

WYKONANIE:

– nerkowce umieścić w malakserze (nożyk w kształcie literki S), termomixie lub innym urządzeniu
– mielić aż do uzyskania pasty. Nie będzie idealnie gładka. Takie lubię najbardziej. Są takie domowe. Dodać wanilię i ponownie dokładnie zmiksować
– przechowywać w lodówce. Spokojnie wytrzymuje miesiąc
– nie zjadajcie całego, bo jutro będzie prosty przepis z wykorzystaniem tego masła :)

DSC_0009

DSC_0005

4 Komentarze

  1. uwielbiaaaam nerkowce, dosłownie najlepsze orzechy jak dla mnie, choć ja żadnymi nie pogardzę – orzechy jadam codziennie, jak nie czystej postaci to właśnie w formie masła :) nerkowce podprażone zawsze też podjadam w pracy (idą do pesto, ale jak nikt nie patrzy to też do moich ust, ciiii! haha ;D ), masło z nerkowców jest niestety nieco droższe od tego z orzeszków ziemnych, ale zdecydowanie równie pyszne jak nie lepsze! i oczywiście, 100 razy lepiej i też taniej jest zrobić domowe, a ta nutka wanilii tutaj idealnie pasuje :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *