HUMMUS Z JARMUŻEM I PIECZONYM CZOSNKIEM
26 stycznia 2016
Hummusów na blogu nigdy dość. Ten był robiony na moich ostatnich warsztatach. Dziewczyny ukręciły sporą michę tej pysznej pasty. Klasyczne składniki połączone z zielonym, soczystym jarmużem i pieczonym czosnkiem.
Czosnek po upieczeniu staje się łagodniejszy w smaku wręcz słodkawy. Jarmuż oprócz koloru daje świeżość.
Idealnie pasuje do niego wędzona papryka, którą posypano wierzch hummusu. Oprócz tego były jeszcze dwa. Niebawem pojawią się na blogu. Są równie widowiskowe i pyszne
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– pół szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól do smaku
– 1 główka czosnku
– wędzona papryka
– 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu
– oliwa
– lodowata woda
WYKONANIE:
– główkę czosnku przeciąć na pół i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera, zmiksować ciecierzycę z tahiną, sokiem z cytryny
– wycisnąć zawartość główki czosnku (po naciśnięciu ząbków, łatwo wychodzi zawartość), dodać jarmuż i dalej miksować
– powoli dolewać wodę w ilości zapewniającej puszystą konsystencję hummusu
– doprawić solą do smaku
– wyłożyć na talerze, polać oliwą i posypać wędzoną papryką
Yummy