HUMMUS GRZYBOWY
19 stycznia 2016
Kolejny hummus na blogu. Wersji jest tyle, że już nie ogarniam. Następne w głowie. Ten, kto wymyślił tą pastę nie miał chyba pojęcia, że tak zrewolucjonizuje Świat. Nie przypuszczał, że powstanie tyle wersji. W zasadzie każdy kraj dostosował hummus do swoich produktów regionalnych.
Na grzybową wersje wpadłem podczas robienia pasztetu z pieczarek. Bardzo odpowiada mi ten smak. Jest bardzo wyrazisty. W połączeniu tahiną daje niepowtarzalny smak
Do tego idealne są krakersy, które ostatnio pojawiły się na blogu. Trzy nowe wersje hummusu pojawią się na moich warsztatach w najbliższą niedzielę. Każdy, kto je zrobi będzie zaskoczony połączeniem i smakiem.
Hummusy górą i bez granic
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– pół szklanki tahiny
– 2 starte ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól do smaku
– 20 średnich pieczarek
– lodowata woda
WYKONANIE:
– pieczarki drobno pokroić, posypać odrobiną soli i smażyć na suchej patelni (odparować wodę). Wystudzić
– za pomocą blendera lub malaksera zacząć miksowanie ciecierzycy
– dodać pieczarki i dalej miksować
– wlać tahinę, sok z cytryny, czosnek i dalej miksować
– powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej odpowiednią konsystencję (lubię hummusy puszyste)
– doprawić solą
– przełożyć na talerz, polać oliwą i posypać wędzoną papryką lub zatarem
zaskoczył mnie smakiem. Bardzo wyrazisty i świetny z krakersami
😀 no rewelacja! o tylu wersjach hummusu słyszałam, tylu próbowałam i tyle jeszcze mam w planach na bloga, ale o takim z grzybami to 1 raz słyszę, super! uwielbiam grzybowe pasty i na pewno zrobię pozdrawiam
to jest wersja hummusu idealna dla mnie! <3 nie dosyć, że uwielbiam hummus to jeszcze pieczarki, nie może być już lepiej 😀