Często przygotowuję foccacię zamiast pieczywa. Lubię w ciągu dnia chrupnąć kawałek drożdżowego placka. Idealnie pasuje na imprezy, wypady piknikowe. Kolejna moja propozycja, to dość nietypowe dodatki. Wędzone tofu i karmelizowana cebula.
Na ciasto:
– 500 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
– pół szklanki oliwy
– ciepła woda
– 2 łyżeczki płaskie soli
Na wierzch:
– 4 czerwone cebule
– 1 kostka wędzonego tofu (ok. 180 g)
– kilka małych pomidorków
– 4 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka suszonego oregano + do posypania
– sól do smaku
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać drożdżami i solą
– dodać oliwę i wymieszać
– powoli dodawać ciepłą wodę (u mnie wychodzi około pół do 3/4 szklanki, zależy od wilgotności mąki)
– wyrabiać kilka minut, aż do uzyskania elastycznego miękkiego ciasta
– odstawić na około godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce
Wierzch:
– tofu pokroić w małą kostkę
– cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć na suchej patelni
– dodać sól do smaku, ocet balsamiczny i łyżkę oregano, dusić na małym ogniu do miękkości, czasem mieszając
– pomidorki przekroić na połowę
– ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować lub rozciągnąć na papierze do pieczenia
– włożyć do formy (używam takiej o wymiarach piekarnika)
– ułożyć na cieście cebulę, tofu, pomidorki
– polać delikatnie oliwą i posypać oregano
– piec około pół godziny w 200 stopniach
Też bardzo lubię ten rodzaj pieczywa; Twoja focaccia wygląda pysznie
Wspaniała focaccia! Z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam, ale podejrzewam, ze musi być pyszna…