FOCACCIA GRZYBOWA Z TYMIANKIEM
weganon 16 lutego 2017

DSC_0081

Pizza ma swoje międzynarodowe święto. Szkoda, że jej kuzynka nie ma takiego fetowania. Uwielbiam focaccie. Najczęściej z pomidorami i oliwkami, rozmarynem i duszoną cebulą. We Włoszech spotkacie wiele rodzajów. Pełen wachlarz smaków zależny od regionu kraju.

Ciągle testuje nowe smaki. Ten ostatni jest najlepszy z tych, które robiłem. Aromatyczne różnorodne grzyby z dodatkiem tymianku. To zioło podbija smak boczniaków i pieczarek. Idealnie do nich pasuje.

Focaccia jest idealna na ciepło, ale również na zimno. Nie polewam jej żadnymi ketchupami. To byłaby profanacja. Wystarczy sól morska i oliwa lub oliwa z dodatkiem trufli.

DSC_0063

SKŁADNIKI:

– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– około 1 szklanki ciepłej wody
– 1 saszetka drożdży 7 g
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– około ½ kg dowolnych grzybów (u mnie mieszanka pieczarek i boczniaków)
– 2 łyżeczki tymianku

WYKONANIE:

– w misce wymieszać mąkę, oliwę, drożdże i sól. Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Będzie to trwało kilka minut. Powinno być elastyczne i gładkie. Odstawać od rąk
– ciasto przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce
– w tym czasie pokroić pieczarki na grube plastry, większe boczniaki na mniejsze kawałki. Usmażyć ze szczyptą soli tak by grzyby puściły wodę i ją odparowały
– ciasto ponownie wyrobić kilka chwil. Ułożyć na papierze do pieczenia i rozciągnąć na grubość około ½ cm
– grzyby ułożyć na wierzchu. Posypać tymiankiem, solą morską i skropić oliwą
– piec około 30 minut w 200 stopniach

DSC_0084

DSC_0056

1 Komentarze

  1. Również uwielbiam focaccię, ale takiej grzybowej jeszcze nie jadłam :(
    Wyobrażam sobie jak pięknie musi pachnieć po wyjęciu z piekarnika :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *