Ser intensywnie posoliłem i doprawiłem oregano, czosnkiem niedźwiedzim i papryczką chilli. Część została zjedzona od razu a część zamarynowana z oliwie z suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
– twarożek otrzymany z produkcji mleka z 1 szklanki nerkowców
– mleko z nerkowców
– sól i sok z cytryny do smaku
– po łyżeczce suszonego oregano, czosnku niedźwiedziego
– pół małej sproszkowanej papryczki chilli
– 2 płaskie łyżeczki agaru
WYKONANIE:
– twarożek wkładamy do szklanki i mierzymy, jeśli jest mniej niż szklanka to dopełniamy mlekiem
– zawartość szklanki przekładamy do małego garnka i dodajemy pozostałe składniki
– zawartość podgrzewamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając przez ok 1 minutę
– małą prostokątną formę smarujemy cienką warstwą oliwy i wylewamy masę
– odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce do ścięcia.
– podajemy jak klasyczną fetę czyli w różnych sałatkach
– lub zamarynować w oliwie i jeść nie tylko w sałatkach ale od razu ze słoika
Bardzo dziękuję. Świetnie sprawdza się w sałatkach
Świetny przepisz!
Świetny przepisz!
A takie różne pomysły przychodzą mi do głowy
przepis co jeden to lepszy! masz głowę pełną pomysłów na wegańskie zamienniki i nie tylko szkoda, że nie jestem Twoją sąsiadką haha 😀 często bym Cię odwiedzała
Dzięki. Najlepiej zacznij od początku i przerób wszystkie
Smakuje bardzo podobnie do klasyczne. Smak regulowałem sola morską i sokiem z cytryny
jestem po raz kolejny pod wrażeniem, każdy Twój kolejny przepis na wegański nabiał jest lepszy od poprzedniego! aż nie wiem od którego mam zacząć próbować!
Wygląda jak tradycyjna feta – bardzo jestem ciekawa jak smakuje