Dynia w ciastach, dynia w pastach, dynia w pasztetach i dynia risottach. A czasem samemu sobie trzeba wytworzyć dynie
Drożdżowe ciasta w wersji wegańskiej? Takie pytania dostaje wielokrotnie. „Przecież nie da się bez jajek, masła czy mleka”. Da się i różnicy w smaku praktycznie nie ma. Ciasta są pięknie wyrośnięte, smaczne i zawsze się udają.
Często do ciasta dodaję kurkumę. Oczywiście tylko dla koloru. To taki zabieg mający na celu zastąpić żółtko jajka. W tych drożdżówkach taką rolę pełni również mus dyniowy. Daje kolor ale również łączy składniki jak jajko.
Kształty drożdżówek są różne. Te mają kształt małych dyni. Ogonki wykonałem z kory cynamonu a listki są od głogu (oczywiście niejadalne na surowo )
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + 2 łyżki
– 1 szklanka gęstego musu dyniowego z tego przepisu
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki nierafinowanego cukru pudru + 2 łyżki
– 1 torebka suszonych drożdży 7 g
– 1 łyżeczka kurkumy
– łyżeczka cynamonu
– laski cynamonu
– glazura: 5 łyżek mleka roślinnego + 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
WYKONANIE:
– do garnka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– wymieszać mąkę, cukier, cynamon i kurkumę
– dodać mus dyniowy i zaczyn drożdżowy. Wyrobić dokładnie ciasto przez kilka minut. Nie powinno się kleić do rąk
– przełożyć do miski, zakryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę. Zrobić placek i podzielić na 8 równych części
– z każdego kawałka uformować bułeczkę. Trzymając w ręku ponacinać nożyczkami w 5 miejscach na grubość 0,5-1/2 cm. W środek włożyć korę cynamonu
– bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut
– posmarować glazurą i piec 15 minut w 190 stopniach
Ksylitol chyba niezbyt lubi drożdże
A można dać ksylitol zamiast cukru?
nie wiem jakiej gęstości był mus dyniowy, ale dodawanie i ponowne wyrabianie masy powoduje, że staje się bardziej rzadka i znów wymaga dodatku mąki. Lepiej oprószyć dłonie mąką i wtedy formować
kurde, klei mi się do rąk. dodaje mąki i dodaje i cały czas się klei. Mam cały czas dodawać póki nie będzie ok? Co robić/ Co zrobiłam źle?
zdecydowanie tak. Jabłka będą idealne
Czy można dodać jakiś owoc do środka lub na górę? Na przykład jabłka?
Obawiam się, że nie. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiane. Zgniatane i rozciągane by wydzielić jak najwięcej glutenu. Mąki bezglutenowe się kruszą a i drożdże też kiepsko sobie w nich radzą
Rany, jakie cudne Wyjdą z mąk bezglutenowych?
dziękuję
Ale świetne. Uwielbiam Twoje przepisy ☺