DOMOWE MASŁO Z NERKOWCÓW
18 lutego 2015
Po maśle sezamowym i migdałowym to kolejne roślinne masło tak ważne w kuchni wegan. Ma ono wielorakie zastosowanie. Znajdziemy go w daniach i słodkich i wytrawnych (kilka przepisów z jego udziałem pojawi się na tym blogu). To bez wątpienia jest najkrótszy przepis jak do tej pory na blogu ale dla mnie ważny bo po co kupować gotowe masło jak można je zrobić samemu
SKŁADNIKI:
– w zależności ile chcemy otrzymać masła ilość nerkowców jest dowolna, ja wziąłem 2 szklanki suchych nerkowców i otrzymałem z nich ponad 1 szklankę masła
WYKONANIE:
– nerkowce włożyć do blendera kielichowego (u mnie Kitchen Aid Diomond) i zmiksować orzechy na gładkie masło
– trudno jest mi powiedzieć czy malaksery poradzą sobie z suchymi orzechami ale warto próbować (w malakserze robiłem masło migdałowe i trochę to trwało)
– jaka jest trwałość takiego masła to nie mam pojęcia bo i tak zniknie szybko
na pieczywie z konfiturą z truskawek, w ciastkach, koktajlach
wygląda pysznie! z czym najlepiej smakuje?
Pyszne i to jak
Dokładnie tak. Otrzymuję ilość, którą chce na własną potrzebę i nie zalega tygodniami po otworzeniu słoja
proste i pyszne, czego chcieć więcej?
Bardzo aksamitnie wygląda, a do tego wiadomo co się je! Super!
Polecam bo przynajmniej wiem z czego zrobiłem a kupne mają często konserwanty i są słodzone
Ja robiłem pierwszy raz i byłem w szoku, że w lodówce zrobił się twardy jak kamień
świetny przepis!
uwielbiam to masło! akurat mi się skończyło, także będę robić nowe