DOBRZYŃSKIE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SOCZEWICĄ
weganon 9 marca 2024

DSC_0025

W tych pierogach jest jedno z moich ulubionych połączeń – gotowane ziemniaki, soczewica i duszona cebula. Uwielbiam takie smaki. Znajdziecie je w werbkowickich plackach z Lubelszczyzny czy pierogach niemojskich z Mazowsza, choć w nich ziemniaki są surowe i tarte. Na granicy północno – zachodniego Mazowsza i wschodniej części Kujaw, robiono przed II wojną pierogi, których farsz był z gotowanych ziemniaków, soczewicy i dużej ilości duszonej cebuli. Nazywane były czasami pierogami kryzysowymi. Gdy brakowało soczewicy, dodawano kaszy gryczanej. Ciasto robiono z mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej, która na Ziemi Dobrzyńskiej była bardzo popularna. Pierogi z wody, polewano śmietaną, posypywano koperkiem lub natką pietruszki, a na przednówku suszonymi ziołami. Odsmażane pierogi są najlepsze i polane duszoną cebulką z olejem. Jak będziecie robić te pierogi, to będziecie musieli powstrzymywać się przed zjedzeniem farszu :)

DSC_0037

SKŁADNIKI:

Farsz:
– 200 g zielonej soczewicy
– 1 kg ziemniaków
– 400 g cebuli
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka suszonego majeranku

Ciasto:
– 500 g mąki pszennej typ 500
– 250 ml gorącej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

Farsz:
– soczewicę gotować około 25 minut. Odcedzić, zmielić lub zmiksować jeszcze gorącą. Odstawić
– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie utłuc tłuczkiem
– cebulę pokroić w średnią kostkę i zrumienić na oleju ze szczyptą soli
– połączyć wszystkie składniki farszu. Odstawić do wystudzenia
Ciasto:
– wymieszać wszystkie składniki. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut
Pierogi:
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, napełniać farszem i dokładnie sklejać
– gotować około 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie

DSC_0004

DSC_0027

DSC_0032

DSC_0019

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *