CZEKOLADOWE CIASTO Z SUROWĄ KASZĄ GRYCZANĄ, TRUSKAWKAMI I KWIATAMI DZIKIEGO BZU
weganon 8 czerwca 2016

DSC_0057

Rzadko używam surowej kaszy gryczanej. I muszę to zmienić. Jej orzechowy smak idealnie pasuje do czekoladowych deserów. Na blogu już pojawiły się batony w wydaniu gryczanym. Uwielbiam je i dlatego postanowiłem przepis przerobić na ciasto.

Potężna dawka czekolady w towarzystwie soczystych truskawek i aromatycznych kwiatów dzikiego bzu. Lekko chrupiąca kasza gryczana i cynamon. Na wierzchu płatki kokosa. Jeden mały kawałek tej słodkości i humor wraca do równowagi.

Ciasto najlepiej wstawić do zamrażarki na czas stężenia masy a później przenieść do lodówki. Ciasto można wzbogacić bakaliami, innymi przyprawami korzennymi lub innymi dodatkami.

DSC_0030

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka płatków kokosowych (lub wiórków kokosowych)
– łyżeczka cynamonu
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– pół szklanki cukru melasowego (muscovado) lub nierafinowanego trzcinowego
– 2 spore baldachy kwiatów dzikiego bzu
– ¼ łyżeczki soli
– truskawki

WYKONANIE:

– kasze zalać zimną wodą i moczyć 5 godzin. Odcedzić na sitku i odcisnąć dobrze nadmiar wody
– do garnka wlać mleko, oberwać kwiatki i włożyć do garnka, dodać cukier i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, cynamon, sól i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać wiórki kokosowe oraz kaszę i dokładnie wymieszać
– dno formy z wyjmowanym spodem (jeśli nie ma wyjmowanego spodu to trzeba wyłożyć całą formę) wyłożyć papierem do pieczenia (średnica formy ok. 35 na 10 cm)
– włożyć masę do formy, wcisnąć truskawki w masę i posypać płatkami kokosa
– wstawić do zamrażarki aż masa będzie zwarta a później przenieść do lodówki

DSC_0033

DSC_0018

DSC_0062

12 Komentarze

  1. Cudowne! Zrobiłam z czereśniami :)
    kasza gryczana w tym cieście przypomina mi kinder country, za którym tęsknię!

  2. Nie wiem co zrobiłam źle ale nie trzyma konsystencji, czyli mam półpłynną masę. Natomiast udało mi się znależć na wsi czarny bez i powiem tak, że nawet ta masa warta była zrobienia, ze wzgędu na bardo oryginalny smak:)

  3. Oczywiście, że można odpuścić. Ja pod domem mam go sporo dlatego pcham gdzie się da :)
    Zamiast płatków mogą być wiórki lub posiekane grubo orzechy lub migdały

  4. Czy bez można sobie odpuścić? W moich sklepach tego nie sprzedają ;). Jeśli nie mam płatków kokosa to znaczy, że na wierzch ciasta sypię wiórki kokosowe lub np. migdały w płatkach?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *