Rzadko używam surowej kaszy gryczanej. I muszę to zmienić. Jej orzechowy smak idealnie pasuje do czekoladowych deserów. Na blogu już pojawiły się batony w wydaniu gryczanym. Uwielbiam je i dlatego postanowiłem przepis przerobić na ciasto.
Potężna dawka czekolady w towarzystwie soczystych truskawek i aromatycznych kwiatów dzikiego bzu. Lekko chrupiąca kasza gryczana i cynamon. Na wierzchu płatki kokosa. Jeden mały kawałek tej słodkości i humor wraca do równowagi.
Ciasto najlepiej wstawić do zamrażarki na czas stężenia masy a później przenieść do lodówki. Ciasto można wzbogacić bakaliami, innymi przyprawami korzennymi lub innymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka płatków kokosowych (lub wiórków kokosowych)
– łyżeczka cynamonu
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– pół szklanki cukru melasowego (muscovado) lub nierafinowanego trzcinowego
– 2 spore baldachy kwiatów dzikiego bzu
– ¼ łyżeczki soli
– truskawki
WYKONANIE:
– kasze zalać zimną wodą i moczyć 5 godzin. Odcedzić na sitku i odcisnąć dobrze nadmiar wody
– do garnka wlać mleko, oberwać kwiatki i włożyć do garnka, dodać cukier i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, cynamon, sól i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać wiórki kokosowe oraz kaszę i dokładnie wymieszać
– dno formy z wyjmowanym spodem (jeśli nie ma wyjmowanego spodu to trzeba wyłożyć całą formę) wyłożyć papierem do pieczenia (średnica formy ok. 35 na 10 cm)
– włożyć masę do formy, wcisnąć truskawki w masę i posypać płatkami kokosa
– wstawić do zamrażarki aż masa będzie zwarta a później przenieść do lodówki
super, że smakuje. Mi znowu przypomina delicje
Cudowne! Zrobiłam z czereśniami
kasza gryczana w tym cieście przypomina mi kinder country, za którym tęsknię!
Idealne będzie z wiśniami
Bardzo smaczne! Martwię się tylko, że sezon na truskawki się kończy… Czym je zastąpić?
ta 70%? Jeśli tak to powinno być OK
A jakiej czekolady używasz? to akurat był magnetic z Biedronki
Możliwe, że to wina czekolady.
Nie wiem co zrobiłam źle ale nie trzyma konsystencji, czyli mam półpłynną masę. Natomiast udało mi się znależć na wsi czarny bez i powiem tak, że nawet ta masa warta była zrobienia, ze wzgędu na bardo oryginalny smak:)
Dziękuję
Istne dzieło sztuki !
Oczywiście, że można odpuścić. Ja pod domem mam go sporo dlatego pcham gdzie się da
Zamiast płatków mogą być wiórki lub posiekane grubo orzechy lub migdały
Czy bez można sobie odpuścić? W moich sklepach tego nie sprzedają ;). Jeśli nie mam płatków kokosa to znaczy, że na wierzch ciasta sypię wiórki kokosowe lub np. migdały w płatkach?