CZEKOLADOWE CIASTO GRUSZKOWE
weganon 28 lutego 2015

 

Ciasto to powstało z czystego przypadku i dodawanie składników było tak szybkie (za 2 godziny mieli przyjść goście a nić nie miałem w domu), że zajęło mi prawie godzinę przypomnienie sobie co w tym cieście jest ale się udało :-)
Ciasto jest bardzo czekoladowe, kruche i mało słodkie (ilość słodziwa można zwiększyć ale ja wolałem poczuć smak gruszki i kakao niż ulepa). Użyte mąki to 4 rodzaje – orzechowa, gryczana, orkiszowa i owsiana (ta ostatnia w charakterze zamiennika jajek).
Ciasto lekko się kruszy podczas jedzenia (tu działa mąka orzechowa) a gruszki dopełniają smak całości. Polewa to kakao i krem kokosowy z jagodami goji.

SKŁADNIKI:
 
– szklanka maki orzechowej (spokojnie można użyć orzechów włoskich lub laskowych i je zmielić samemu na drobne okruszki)
– po pół szklanki maki: orkiszowej i gryczanej
– 3 łyżki mąki owsianej
– szklanka musu z jabłek (zmiksowane blenderem jabłko)
– 3 łyżki konfitury truskawkowej
– pół szklanki oleju z orzechów
– pół łyżeczki soli
– 3-4 łyżki cukru melasowego (np muscovado)
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki cynamonu
– gruszki (np. konferencja)
 
WYKONANIE:
 
– połączyć suche składniki i dokładnie wymieszać, dodać mokre składniki i za pomocą miksera wymieszać
– ciasto nie będzie miało gładkiej struktury bo zawiera mąkę orzechową
– ciasto ma konsystencję gęstą ale nie taką by można ją formować ręcznie
– obrać gruszki i przepołowić
– tortownicę wyłożyć na dole papierem do pieczenia, boki wysmarować olejem i wysypać mąką orzechową, przenieść masę, wyrównać powierzchnię
– na ciasto położyć połówki gruszek, które lekko ponacinać na wierzchu
– ciasto piec godzinę w 190°C
– wystudzić ciasto i polać dowolną polewą i posypać orzechami, jagodami lub wiórkami
 
 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *