CUKIER LILAKOWY
weganon 29 maja 2020

DSC_0048

Po lemoniadzie z bzu i stokrotek, czas na cukier lilakowy. Lemoniada podbiła Wasze serca. Dostałem od Was sporo zdjęć z pięknymi lemoniadami. Cukier z lilakiem jest równie aromatyczny. Można stosować go do słodzenia napojów, herbat, ciast, kremów i innych pyszności. Jeśli nie używacie cukru, można tą metodą zrobić również ksylitol, erytrol. Nie polecam stewii czy inuliny. Korzystajcie z końcówki kwitnienia bzu i zamknijcie go w słoju do następnego sezonu.

DSC_0055

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki samych kwiatków (bez zielonych ogonków) ciemnofioletowego bzu lilaka
– 3 szklanki cukru lub ksylitolu

WYKONANIE:

– do litrowego słoja wsypywać naprzemiennie cukier i kwiaty bzu. Odstawić na 3-4 dni
– 2-3 razy dziennie wymieszać zawartość słoja poprzez jego potrząsanie
– po 3-4 dniach, zawartość słoja wysypać na tacę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia (cukier będzie lekko mokry i zbrylający się)
– odstawiamy, aż cukier będzie suchy (wszystko zależy od wilgotności powietrza)
– gdy cukier jest suchy, przesypujemy go wraz z kwiatami do malaksera i blendujemy (kwiaty można wyjąć, ale polecam zostawić. Będzie bardziej aromatycznie)
– cukier przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju
– przed użyciem dobrze wymieszać, gdyż może się lekko zbrylać

DSC_0052

DSC_0044

DSC_0049

2 Komentarze

  1. No nie wiem… Po kilku dniach w słoju bez zbrązowiał, co w sumie wydaje się całkiem naturalne…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *