CIASTKA ZBOŻOWO – ORZECHOWE Z MUSEM OWOCOWYM I CZEKOLADĄ
9 marca 2015
Obok trufli, batonów i ciast to małe ciastka są najczęstszą wegańską słodką przekąską. Dlaczego? Bo są proste i szybkie w wykonaniu, można je zrobić z niewielu składników (tego co akurat mamy w domu). Kształty są dowolne. Mogą być z polewą lub bez. Inwencja twórcza zależy od nas. Ja swoje przygotowałem z wielu różnych składników, które akurat miałem w domu. Nie znajdziecie w nich jajek, mleka, maki pszennej i tłuszczu. Za spoiwo posłużył mus z jabłek i pomarańczy i świetnie się sprawdził. Ciastka polałem niewielką ilością czekolady.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
– po pół szklanki: otrębów pszennych, sezamu, migdałów, nerkowców, mąki
owsianej, pestek słonecznika, pestek dyni, amarantusa ekspandowanego
– 5 suszonych fig
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki mielonego lnu złocistego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1,5 szklanki musu z jabłek i pomarańczy
– 3 łyżki cukru melasowego np. muscovado
– 1 czekolada wegańska
– do posypania: sezam, jagody goji, różne pestki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– po pół szklanki: otrębów pszennych, sezamu, migdałów, nerkowców, mąki
owsianej, pestek słonecznika, pestek dyni, amarantusa ekspandowanego
– 5 suszonych fig
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki mielonego lnu złocistego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1,5 szklanki musu z jabłek i pomarańczy
– 3 łyżki cukru melasowego np. muscovado
– 1 czekolada wegańska
– do posypania: sezam, jagody goji, różne pestki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
– migdały, nerkowce, figi i daktyle drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– powinna powstać bardzo gęsta masa, która da się formować w rękach
– nabieramy trochę masy, toczymy kulkę i spłaszczamy na do otrzymania placka o grubości ok 0,5 do 1 cm
– ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
– pieczemy 40 minut w 180°C
– po wystudzeniu polewamy ciastka rozpuszczoną czekoladą
– powinna powstać bardzo gęsta masa, która da się formować w rękach
– nabieramy trochę masy, toczymy kulkę i spłaszczamy na do otrzymania placka o grubości ok 0,5 do 1 cm
– ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
– pieczemy 40 minut w 180°C
– po wystudzeniu polewamy ciastka rozpuszczoną czekoladą
AMARANTUS CZEKOLADA DAKTYLE FIGI JABŁKA LEN MĄKA OWSIANA MIGDAŁY NERKOWCE OTRĘBY PSZENNE PESTKI DYNI PIKNIK POMARAŃCZE PŁATKI OWSIANE SEZAM SŁONECZNIK
Mniamniusie są..właśnie zrobilam, ale przyznał czas 40min jest zbyt długi. Więc skrocilam do 35min temp.180st (grzałka gora-dol). Dziekuje
Na I lub II śniadanie idealne
oczywiście, że zrobię – będą idealną przekąską do szkoły
Oj kuszą a i bardzo fajny masz blog
Najładniej wyglądają ale wszystkie są dobre
Tak kuszą … 😀
Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
na pierwszy rzut porwałabym to z jagodami goji 😉