Każdy zna ciasto dyniowe czy marchewkowe. W ten sposób przemycamy warzywa, które często są nielubiane przez dzieci. Korzenne przyprawy skutecznie maskują smak. Takie miękkie ciastka chętnie są pałaszowane przez naszych milusińskich.
Nie ma potrzeby wcześniejszego pieczenia warzyw. Odpowiednie rozdrobnienie na tarce z drobnymi oczkami lub malakser załatwi sprawę. Dzięki soczystości warzyw długo pozostają świeże.
Koniecznie posypcie je dowolnymi ziarnami, grubo posiekanymi orzechami lub migdałami. Fajnie chrupią
SKŁADNIKI:
– połowa średniej dyni piżmowej (ok. ½ kg)
– 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru
– 1/3 szklanki dowolnego oleju
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– sok i skórka z 1 cytryny
– pestki dyni do ozdoby
WYKONANIE:
– dynię i marchew obrać ze skórki. Pokroić w małą kostkę i wraz z mlekiem dokładnie zmiksować np. malakserem. Można również zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach
– do warzyw dodać olej oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, przyprawę, proszek i sodę
– wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę (najlepsza jest gałkownica do lodów), po 2 łyżki. Za pomocą widelca maczanego w wodzie spłaszczyć masę na grubość ok. ½ cm
– wierzch ciastek posypać pestkami dyni
– piec 20 minut w 175°C. Lekko przestudzić i przenieść na kratkę
Gdyby ktos sie zdecydowal wyprobowac przepis to powiem jak mi z nim poszlo. Ciastka smaczne, moje wyszly raczej biszkoptowo i pulchnie, ciasto przed pieczeniem mialo konsystencje podobno do ciasta na placki ziemniaczane, nie da sie z niego uformowac konkretnego ksztaltu i po upieczenia nie sa wow z wygladu ale sa naprawde smaczne. Do kawy, sniadaniowki sa Ok.
Nie są kruche. Twardnieją po wystawieniu z piekarnika, jak każde ciastka
Te ciastka powinny być kruche czy jak? Bo siedzą w piekarniku już 40 minut i nadal są miękkie i surowe…