PODLASKIE CIASTKA „TWAROGOWE” Z JABŁKAMI
weganon 21 kwietnia 2020

DSC_0017

Kuchnia podlaska, jest pełna połączeń różnych składników z twarogiem czy białym serem. Znane białostockie serniczki, słodkie farsze z dodatkiem ziemniaków do pierogów, paschy czy ciasta. Takie potrawy są dzięki ludności prawosławnej. Szczególnie tym mieszkańcom, którzy przybyli na tereny Polski z obecnej Białorusi czy Litwy. Tworóg jest również składnikiem ciastek. Wypiekane przez starsze pokolenie, przywraca wspomnienia dawnych lat. W oryginale ciastka składają się masła, mąki, mielonego sera. Do ciasta nie dodaje się cukru. Posypuje się nim gotowe ciastka. Są banalnie proste w wykonaniu. Mają ciekawy kształt. Wałkowane i wycinane kółka, otulają cząstkę jabłka. Koniecznie wybierzcie twarde i najlepiej kwaskowe. Po upieczeniu i wystudzeniu są kruche na brzegach i miękkie tam, gdzie znajduje się jabłko. W moim przepisie biały ser zastąpiłem tofu. Dodatek soku i skórki cytrynowej oraz wanilii powoduje, że ciastka są zbliżone do oryginału. Z podanej ilości składników, powstaje ich spora ilość, ale uwierzcie mi, że szybko znikają :)

DSC_0013

SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki pszennej tortowej
360 g naturalnego tofu
– skórka i sok z dużej cytryny
– ¾ szklanki cukru pudru + do posypania
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru
– 250 g wegańskiej margaryny np. BioALSAN
– 6-7 średnich i twardych jabłek (Szara Reneta, Ligol, Gala)

WYKONANIE:

margarynę zmiksować na puszysto. Dodać cukier i dalej miksować przez chwilę
– tofu zmiksować na gładko z wanilią, sokiem i skórką z cytryny. Dodać do margaryny z cukrem. Miksować 2-3 minuty
– dodać mąkę i szybko wyrobić jednolite i nieklejące się do dłoni ciasto. Nie zagniatać długo, gdyż ciastka będą po upieczeniu twarde. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki
– jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na 16 równych części
– ciasto podzielić na 4 części i wałkować na grubość 2-3 mm. Polecam wałkować na papierze do pieczenia. Nie będzie potrzeby podsypywania mąką
– za pomocą szklanki lub kieliszka do wina, wykrawać kółka (wielkość zależy od wielkości cząstek jabłka. Ja używałem kieliszka do wina)
– na środek kółka układać cząstkę jabłka (wąską stroną do środka i nakładamy drugi brzeg. Jak na zdjęciu) . Nie sklejamy brzegów
– piec
około 20 minut w 175°C do lekkiego zarumienienia. Grzanie góra/dół, półka powyżej środka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

DSC_0010

DSC_0019

DSC_0025

6 Komentarze

  1. Cieszę się, że smakują :)
    Z kuchnią regionalną jest tak, że czasami dana potrawa jest znana w jednej lub dwóch miejscowościach.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *