CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 8 – ORZESZKI SKŁADANE
weganon 27 lipca 2019

DSC_0076

Powracam do przepisów regionalnych. Oczywistym jest, że pierwszy przepis będzie ze Śląska, a dokładnie Śląska cieszyńskiego. Dlaczego? Ponieważ znów spędziłem wspaniały urlop w Ustroniu. Kuchnia Beskidu śląskiego mnie fascynuje. Jest sporo w niej potraw wegetariańskich, które łatwo zweganizować. Przywiozłem dla Was sporo nowych przepisów, które będę tu umieszczał.

O ciasteczkach cieszyńskich, było sporo w tamtym roku. W TYM przepisie, dowiecie się o historii tych słodkości. Przyszedł czas na kolejne pychotki. To będzie już 12 rodzaj tych ciasteczek. Orzeszki są znane chyba w całej Polsce. Wypiekane na różne okazje. Wesela, chrzciny, komunie, imieniny czy Boże Narodzenie. Do ich przygotowania używano kiedyś specjalnych, metalowych patelni. Ustawiano je nad ogniem i pieczono. Z czasem pojawiły się specjalne maszynki do wypieku. Na terenie Śląska cieszyńskiego, orzeszki piecze się w małych, metalowych foremkach. Wyglądem są nieco inne niż te, które zazwyczaj znamy. Są bardziej płaskie. Przypominają bardziej migdały niż orzechy włoskie. Są dwie wersje ciasta. Zwykłe kruche i z dodatkiem kakao. Krem zazwyczaj maślany z dodatkiem mielonych orzechów. Pieczone są również małe orzeszki, które przypominają laskowe. Będąc w Czeskim Cieszynie, zaopatrzyłem się w wiele foremek do ciasteczek cieszyńskich, w tym i do orzeszków. Jeśli chodzi o krem, to mój jest mocno orzechowy. Przygotowany na bazie kaszy jaglanej i masła z orzechów laskowych. Oczekujcie na kolejne przepisy na ciasteczka. Mam recepturę na kolejne 10 rodzajów :)

DSC_0048

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 250 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżka roślinnej śmietanki (użyłem sojowej, PRZEPIS)

Masa orzechowa:
– ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego (najlepsze orzechowe)
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepsze z orzechów laskowych. Użyłem TEGO)
– 1-2 łyżki dowolnego cukru

WYKONANIE:

Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody. Przykryć i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut

– do gorącej kaszy wlać mleko i dokładnie zmiksować. Dodać masło i cukier. Ponownie zmiksować. Odstawić do wystygnięcia

Orzeszki:

– margarynę zmiksować na puszysto. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Dodać śmietankę i zmiksować
– dodać mąkę i całość posiekać nożem lub zmiksować malakserem, do połączenia się składników (nie wyrabiać długo, bo orzeszki będą twarde i gumiaste)
– masę wstawić na 30 minut do lodówki
– wylepiać foremki masą
– piec 10-15 minut w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić
– napełniać masą orzechową i sklejać (najlepiej przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać na ciastka)
– najlepsze są po kilku godzinach. Następnego dnia lekko miękną i też są pyszne :)

DSC_0068

DSC_0060

DSC_0063

3 Komentarze

  1. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *