Sezon na botwinkę i wszelkie zioła w pełni. Nie ma tygodnia bym nie przygotował chłodnika. Za każdym razem w innych konfiguracjach składnikowych i smakowych bo nie lubię rutyny w kuchni
Jedna z moich ulubionych wersji to Chłodnik z mlekiem kokosowym.
Tym razem listki młodego buraka są w opozycji do wszelkich ziół. Nie ma też mleka kokosowego. Jest owsiane. Ilość zieleniny jest ogromna.
Do dopełnienia smaku dodałem śmietankę z nerkowców, która idealnie się wpasowała w całość.
W zasadzie pozostaje dowolność składnikowa. Dodajmy to co mamy i na co przyjdzie nam ochota. Liczy się smak i nowe składniki
SKŁADNIKI:
– litr mleka owsianego
– 4 liście i 1 burak z botwinki
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
– 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
– 2 łyżki drobno posiekanego oregano
– 2 łyżki drobno posiekanej pokrzywy
– 2 łyżki drobno posiekanej mięty
– 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
– 1 liść laurowy
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki curry
– pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
– pół szklanki nerkowców
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka musztardy
WYKONANIE:
– namoczyć na kilka godzin nerkowce w wodzie
– przełożyć do malaksera odcedzone nerkowce, dodać pół szklanki wody, musztardę, czosnek, płatki, sok z cytryny i dokładnie zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem
– mleko wlać do garnka, dodać liście i cienko pokrojonego buraka, curry, kolendrę
– dodać pokrzywę, listek laurowy i po 1 łyżce każdego zioła
– gotować pół godziny na mały ogniu
– dodać pozostałą ilość ziół i gotować jeszcze minutę
– doprawić solą i pieprzem, dodać ocet balsamiczny
– dokładnie wymieszać
– podawać na ciepło lub zimno ze śmietanką z nerkowców
Smakowite!
Smakowite!