CARPACCIO Z BURAKA Z SERKIEM MIGDAŁOWYM
7 stycznia 2015
Carpaccio oczywiści kojarzy się z cienkimi plastrami surowej wołowiny ale na tym blogu nie ma mowy o tej wersji
Cieniutko pokrojone plastry pieczonego buraka z rukolą i słonym serkiem migdałowym z dodatkiem słodko-kwaśnego octu balsamicznego z wzbogaconego moszczem gruszkowym bije na głowę oryginał.
Cieniutko pokrojone plastry pieczonego buraka z rukolą i słonym serkiem migdałowym z dodatkiem słodko-kwaśnego octu balsamicznego z wzbogaconego moszczem gruszkowym bije na głowę oryginał.
SKŁADNIKI:
4 buraki
garść rukoli
ok 100 g słonego serka migdałowego (przepis TU)
ocet balsamiczny
WYKONANIE:
– buraki dokładnie wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w temperaturze 200°C (około godzina – zależy od wielkości buraków)
– buraki wystudzić i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu, ułożyć obok rukolę
– posypać rozdrobnionym serkiem i polać buraki octem balsamicznym
– pieczone buraki są bardziej słodsze od tych gotowanych i są ciemniejsze.
Szczerze polecam. Słodycz buraków, ostrość rukoli i cierpkość octu balsamicznego świetnie współgrają.
Wygląda przepysznie Buraki uwielbiam, a z rukolą i serkiem wyglądają bardzo smakowicie