CARPACCIO Z BURAKA Z SERKIEM MIGDAŁOWYM
weganon 7 stycznia 2015
Carpaccio oczywiści kojarzy się z cienkimi plastrami surowej wołowiny ale na tym blogu nie ma mowy o tej wersji :-)
Cieniutko pokrojone plastry pieczonego buraka z rukolą i słonym serkiem migdałowym z dodatkiem słodko-kwaśnego octu balsamicznego z wzbogaconego moszczem gruszkowym bije na głowę oryginał.


SKŁADNIKI:


4 buraki
garść rukoli
ok 100 g słonego serka migdałowego (przepis TU)
ocet balsamiczny


WYKONANIE:


– buraki dokładnie wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w temperaturze 200°C (około godzina – zależy od wielkości buraków)
– buraki wystudzić i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu, ułożyć obok rukolę
– posypać rozdrobnionym serkiem i polać buraki octem balsamicznym
– pieczone buraki są bardziej słodsze od tych gotowanych i są ciemniejsze.

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *