BATATOWO – JAGLANE KLUSKI NA SŁODKO
weganon 20 marca 2016

Z batatami jest tak, że się je lubi lub zdecydowanie unika. Ich smak jest dość specyficzny, choć bardziej wydaje mi się, że bardziej to tkwi w naszej psychice. Zakodowane mamy, że ziemniak, jaki by nie był ma być na wytrawnie. Nie martwcie się. Też tak miałem. Moje pierwsze spotkanie z pomarańczowymi ziemniakami nie było fajerwerkami.
Przekonałem się do nich robiąc hummus z ich dodatkiem. Okazało się niebawem, że są idealne w wielu potrawach. Ciasta, zapiekanki, musy czekoladowe itd.
Skoro z normalnych ziemniaków można robić wszelkie kluski to, czemu nie z batatów. Na blogu jest już jeden przepis, ale w wytrawnym wydaniu. Teraz czas na słodko. Bataty połączyłem z kaszą jaglaną i dwoma mąkami. Po ugotowaniu są miękkie i puszyste. Po schłodzeniu lekko twardnieją.
Idealne są z kwaskowym dżemem. Ja swoje zjadłem z truskawkowym, ale idealny też jest porzeczkowy czy z pomarańczy.

 

SKŁADNIKI:
 
– 2 duże bataty
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej
– łyżeczka cynamonu
– skórka i sok z limonki
 
 
WYKONANIE:
 
– bataty obrać ze skórki, pokroić w spore kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 200 stopniach do miękkości (około pół godziny). Wystudzić
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem a następnie ugotować w szklance wody na małym ogniu pod przykryciem (do wchłonięcia wody). Wystudzić
– kaszę dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem, dodać bataty, skórkę i sok z limonki oraz cynamon i ponownie zmiksować. Limonka przełamuje lekko mdły smak
– do masy dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Masa powinna być luźna, ale nie kleić się do rąk
– na blat podsypujemy trochę mąki ryżowej, odrywamy kawałek ciasta i robimy wałeczek. Spłaszczamy go nożem i tniemy kluski w kształcie rąbów (polecam za każdym razem nóż wkładać do mąki – nie klei się do masy)
– w garnku zagotowujemy wodę lekko osoloną. Wkładamy po kilka klusek, mieszamy delikatnie widelcem i gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia na wierzch
– najlepsze są z kwaskowymi dżemami lub konfiturami

28 Komentarze

  1. Czy zamiast kukurydzianej/ryżowej można np. użyć kokosowej? Czy za dużo „dobroci”?

  2. gotowane bataty są bardzo wodniste i masa będzie wymagała dużo mąki. Przez to staną się bardzo twarde

  3. Emm… Czy mogę zrobić pure z batatów, gotując je wcześniej, a nie piecząc? Niestety nie mam w mieszkaniu studenckim piekarnika ; <

  4. Co w zamian za mąkę ziemniaczana ? Jem zgodnie z grupą krwi i nie mogę mąki ziemniaczanej :)

  5. Raczej gotować bezpośrednio przed ugotowaniem. Ja odgrzewam wrzucając na chwile do gorącej wody

  6. Czy można je zrobić wieczorem i rano ugotować na śniadanie? Tylko nie wiem czy nie wyschną. Albo ugotować wieczorem wszystko a potem tylko podgrzać, np. na parze. Co o tym myślisz? A może masz jakiś inny pomysł?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *