BABKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI
weganon 18 sierpnia 2018

DSC_0090

Tego przepisu nie mogło zabraknąć. To jeden z popularniejszych przepisów, regionalnej kuchni polskiej. Serwowana w wielu domach czy restauracjach. Przysmak wielu pokoleń. Przygotowywana na różne sposoby. Podstawowy składnik to tarte i zapieczone ziemniaki. Idealna na ciepło i odsmażana w kolejne dni. Podawana z surówką z kiszonej kapusty, sosem grzybowym, śmietaną lub popijana mlekiem. To jedna z moich ulubionych potraw ziemniaczanych. Ma swoje święto w Supraślu.

Popularna w całym kraju. Ma różne nazwy w zależności od regionu. Babka ziemniaczana, babka kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, bugaj, rajbak, kajzer, parepac, kugiel, buldynek, kućmok, blacharz czy babka galicyjska. Zasada przygotowania ta sama. Starte ziemniaki z dodatkami. Pieczona zazwyczaj w prostokątnych formach. Choć jest znana w całym kraju, to najbardziej znana jest na Podlasiu. Z dodatkiem boczku, kiełbasy, czasem grzybów.

W wersji roślinnej nie ma mięsnej wkładki. Nie oznacza to, że jest mniej smaczna. Usmażone grzyby wraz z cebulą i wędzoną papryką, robią swoje. Jajka zastępuje siemię lniane. Najlepsza pokrojona w grube plastry, smażona i serwowana z surówką z kiszonej kapusty :)

DSC_0103

SKŁADNIKI:

– 2 kg ziemniaków
– ½ kg dowolnych grzybów
– 3 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– 2 łyżki majeranku
– 3 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

WYKONANIE:

– cebule i grzyby pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju ze szczyptą soli. Wyłączyć grzanie, dodać paprykę i dokładnie wymieszać
– ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach
– durszlak wyłożyć gazą i wlać masę. Płyn zbierać z misce. Odczekać 10 minut
– 9 łyżek tego płynu, połączyć z lnem i odstawić na 10 minut
– zlać płyn z miski i zebrać skrobię, która dodać do ziemniaków
– połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach około 20 na 20 cm, wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką
– wyłożyć masę, piec około godziny w 180°C. Przestudzić, wyjąć z formy i kroić w plastry

DSC_0096

DSC_0101

DSC_0108

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *