Budynie kojarzą się z: torebkami, ulepami, dziwnymi w składzie prochami, sztucznymi w smaku kubkami itd. Naprawdę nie mogę zrozumieć, czemu niektórzy idą na łatwiznę. Zresztą pozorną. Czy takim problemem jest ugotować dowolne mleko roślinne z dodatkami? Zajmuje dosłownie 5 minut. Sami komponujemy smak i skład. Przecież to czysta przyjemność taki deser.
W jesiennym sezonie królują budynie z dodatkiem pieczonych jabłek, gruszek czy śliwek. Mało, kto wie, że dynia też się do tego nadaje. Intensywnie żółty kolor. Smak podkręcamy tym, co lubimy. Soki owocowe, świeże owoce, orzechy itd. Ma być prosto, szybko, coś po nowemu i z zaskoczeniem dla biesiadników.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (polecam orzechowe lub migdałowe)
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 2-3 łyżki syropu z agawy lub innego
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– skórka i sok z małej cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
– do garnka wlać 1 szklankę mleka, masło, mus, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt, cynamon, kardamon i syrop. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Podgrzać do wrzenia
– ½ szklanki mleka wymieszać z mąką. Dodać do garnka. Gotować ciągle mieszając około minuty
– podawać ze świeżymi owocami, syropami, orzechami. Na ciepło i na zimno
Pycha ten budyń. Dziś miałam na podwieczorek a do tego Twój chlebek daktylowy. Rewelacja ☺☺☺!!! Szkoda, że nie można tu zdjęć wstawić swoich.
Wygląda Bosko !!!! Jeśli tak samo smakuje, to rewelacja na pewno wypróbuję ten przepis !