Niezwykle aromatyczna pasta. Pieczone papryki, orzechy, pomidory i mnóstwo przypraw. Konkurentka hummusu. Piękna kolorystycznie. Popularna w wielu krajach arabskich. Podawana w towarzystwie chleba lub pity.
Składniki:
– 4 czerwone papryki
– szklanka orzechów włoskich
– 2 kromki czerstwego chleba żytniego
– 2 łyżki syropu z granatów lub daktyli
– 1 łyżeczka mielonego kminu
– pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– kilka płatków ostrej papryki
– 2 łyżki oliwy
– sól do smaku
– starty ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny
Wykonanie:
– papryki upiec w 200 stopniach (opcja grill) aż będą miały czarną skórkę. Włożyć do miski i nakryć folią. Pozostawić na 15 minut. Zdjąć skórkę i wyjąć nasiona
– orzechy chwilę podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Zmielić wraz z chlebem na drobne okruszki
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą
ciężko będzie czymkolwiek zastąpić bo to one nadają smaku
Wygląda pysznie. Niestety mam uczulenie na orzechy. Czym mozna je zastąpić?
można, ale daktyle dają tu smak
Czy może być syrop z agawy?
Wygląda po prostu pysznie – muszę koniecznie spróbować
Ta pasta wygląda po prostu obłędnie! Szczególnie dla fanów pieczonej papryki (takich jak ja) to prawdziwa gratka. Na pewno w najbliższym czasie ją wypróbuję!
Można użyć więcej orzechów
Tak, tylko użyć 1-2 łyżki
Mmmm to wygląda naprawdę pysznie Muszę spróbować!
Czy przecier pomidorowy moge zastapic koncentratem pomidorowym?
A można zrobić wersję bez chleba czy to już będzie inna pasta?