TARTA CZEKOLADOWA Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWO – RABARBAROWĄ
24 maja 2016
Połączenie rabarbaru, truskawek i czekolady to mistrzostwo Świata. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują. Często w sezonie owocowym miksuje wszystkie składniki i wcinam do oporu. Gdy do tego dodam jeszcze miętę to nic więcej nie potrzeba.
Postanowiłem, że moje ulubione smaki połączę w tarte. Spód surowa klasyka bez zbędnego nadęcia. Wypełnienie tym razem stanowią dwie warstwy. Jedna to galaretka z truskawek i rabarbaru a druga to czekolada z truskawkami.
Taką tartą możecie zabłysnąć na urodzinach, imieninach lub innych przyjęciach. Pokażecie wtedy gościom, że wegańskie desery wyśmienicie smakują, wyglądają i są proste w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych lub innych
– gęsta konfitura truskawkowa
Na galaretkę:
– 20 truskawek
– 2 łodygi rabarbaru
– 2 płaskie łyżeczki agaru
Na masę czekoladową:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– dowolny syrop do słodkości lub można pominąć
– truskawki, listki mięty
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki i wsypać do miski
– dodawać po łyżce konfiturę i dokładnie wmieszać ją w masę rękoma. Masa powinna być gliniasta, ale nie rozpadać się. U mnie wystarczyły 3 łyżki konfitury
– formę do tart z wyjmowanym spodem (lub tortownice) o średnicy ok. 30 cm wylepiamy masą. Najpierw brzegi a później spód (nie powinien być za gruby)
– wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki
Galaretka:
– truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystko się rozpadnie. Miksujemy blenderem na gładko
– dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minuty (jest to konieczne dla aktywacji agaru)
– gorącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Masa czekoladowa:
– do garnka wlać mleko, podgrzać prawie do wrzenia i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Można dodać syrop (klonowy, daktylowy lub inny) do smaku
– masę wylać na galaretkę. Ułożyć połówki truskawek i wstawić do lodówki do stężenia masy czekoladowej
Tak
Mogą być orzeszki niesolone ale prażone?;)
Tak. Tyle samo i bardzo dziękuje za miłe słowa
Super ilość taka sama jak orzechów?
Dziękuję Pan zawsze szybko odpowiada a Pana przepisy rewelacja wszytsko ok wychodzi
Pestki dyni, słonecznika, wiórki kokosowe itd
Pieeeekne! Jak zwykle. Tylko syn alergia na orzechy mam nadzieję że Pan pomoże jak mogę zastąpić?
Ok, dziękuję! Już nie mogę doczekać się następnej próby, mniam.
PS. Zwykle mięsożernemu bratu też bardzo smakowało.
najlepsze jest lekko tłuste. Migdałowe, orzechowe lub sojowe. Ryżowe i owsiane są zbyt wodniste
Bardzo dziękuję za wskazówki Wprawdzie kiedy się pojawiły, tartaletki były już na dobre przyklejone do foremek… 😀 Co nie zmienia faktu, że smakują fantastycznie. Ale najwyższy czas zainwestować w formę z wyjmowanym dnem.
Mleko kokosowe dobrze się sprawdziło, choć warstwa czekoladowa wyszła dosyć „ciężka” – może przez 22% tłuszczu w mleku kokosowym. Czy z ryżowym (albo jakimś innym?) byłoby trochę lżej?
Dziękuję i pozdrawiam!
surowe tarty i tartaletki najlepiej wychodzą w formach z wyjmowanym dnem. Jesli takiego nie ma to proponuje na dno układać pocięte paski papieru do pieczenia. Powinny wystawać poza formę i wtedy wyjąć całość podnosząc paski
kokosowe będzie najlepsze
I jakiego najlepiej użyć mleka? Czy może być kokosowe?
(Proszę wybaczyć proste pytania, jestem początkująca ;))
Piękny przepis! Czy uda się zrobić podobne tartoletki – tzn. czy uda się je wyjąć ze zwykłych, metalowych foremek? (Albo co ewentualnie zmienić w spodzie, żeby się udało?) Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało
Pozdrawiam
Zrobiłam żeby właśnie zabłysnąć na kolacji im naszych niemieckich wegańskich przyjaciół. Bardzo pozytywnie zostało przyjęte i wygladalo cudnie. Super szybki przepis i smakuje wyśmienicie. Aby tak dalej!
Rabarbar i truskawki to nieodłączna para! A na czekoladę mam ochotę nawet w upalne dni, więc ta tarta byłaby wymarzona!
http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek tutaj możesz dokładnie przeliczyć ile składników potrzebujesz zawsze korzystam przy wypiekach i wychodzi idealnie
Dziękuję za odpowiedź! W takim razie na dniach będę "piec"
bez problemu się uda tylko musi stać np. na desce by podczas przenoszenia się nie połamała i krem się nie wylał. Różnica miedzy 30 a 24 nie jest taka duża i spokojnie ilość składników może być
Czy w silikonowej formie też się uda? I co zrobić jeśli moja ma 24cm?