Makaron wykonałem z mąki orkiszowej razowej typ 700 z dodatkiem mąki z ciecierzycy, która w tym przypadku zastąpiła mi jajka (świetnie łączy mąkę orkiszową z wodą). Ciasto jest lekko elastyczne i bez problemu się formuje.
Do wykonania wykorzystałem swoje ustrojstwo do makaronu KitchenAid ale można wykonać ręcznie wałkując ciasto i wycinając paski nożem. Choć orkisz zawiera gluten to jest to gluten łatwo przyswajalny nawet dla osób unikających go.
200 g mąki orkiszowej razowej typ 700
2 łyżki mąki z ciecierzycy
pół łyżeczki soli morskiej
woda
WYKONANIE:
– wymieszać dokładnie obie mąki i sól
– powoli dodawać wodę w ilości potrzebnej do utworzenia elastycznego ciasta
– ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut i gotowe
Wałkowanie
Lekkie podsuszanie
wycinanie tagliatelle
suszenie
i praktyczne zastosowanie makaronu:
sos warzywny wykonany z ugotowanej soczewicy, marchwi i samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego z bazylią i czosnkiem z letnich pomidorów, doprawiony oregano
spokojnie wystarczy mąka pszenna. Trzeba pamiętać by ciasto nie było zbyt mokre. Wtedy się skleja. Powinno być elastyczne, ale twardawe. Po każdym wałkowaniu przesypać mąką i wytrzeć dłonią
Dzień dobry,a ja mam tę maszynkę i nie wychodzi mi totalnie z miej makaron skleja się,nie wychodzą zupełnie kształty. Jeśli mogłabym poprosić o najprostszy ,sprawdzony przepis ,z popularnych rodzajów mąki,bo póki co tylko takie posiadam
Pozdrawiam Iwona
jest superowa. od 100 lat nie kupuje makaronu
Zazdroszczę Ci tej maszynki do wyrobu makaronu