MAKARON ORKISZOWY
weganon 3 stycznia 2015
 

Makaron wykonałem z mąki orkiszowej razowej typ 700 z dodatkiem mąki z ciecierzycy, która w tym przypadku zastąpiła mi jajka (świetnie łączy mąkę orkiszową z wodą). Ciasto jest lekko elastyczne i bez problemu się formuje.
Do wykonania wykorzystałem swoje ustrojstwo do makaronu KitchenAid ale można wykonać ręcznie wałkując ciasto i wycinając paski nożem. Choć orkisz zawiera gluten to jest to gluten łatwo przyswajalny nawet dla osób unikających go.



SKŁADNIKI:

200 g mąki orkiszowej razowej typ 700
2 łyżki mąki z ciecierzycy
pół łyżeczki soli morskiej
woda


WYKONANIE:

– wymieszać dokładnie obie mąki i sól
– powoli dodawać wodę w ilości potrzebnej do utworzenia elastycznego ciasta
– ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut i gotowe 

Wałkowanie

Lekkie podsuszanie

wycinanie tagliatelle

suszenie

i praktyczne zastosowanie makaronu:

sos warzywny wykonany z ugotowanej soczewicy, marchwi i samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego z bazylią i czosnkiem z letnich pomidorów, doprawiony oregano

 

4 Komentarze

  1. spokojnie wystarczy mąka pszenna. Trzeba pamiętać by ciasto nie było zbyt mokre. Wtedy się skleja. Powinno być elastyczne, ale twardawe. Po każdym wałkowaniu przesypać mąką i wytrzeć dłonią

  2. Dzień dobry,a ja mam tę maszynkę i nie wychodzi mi totalnie z miej makaron :( skleja się,nie wychodzą zupełnie kształty. Jeśli mogłabym poprosić o najprostszy ,sprawdzony przepis ,z popularnych rodzajów mąki,bo póki co tylko takie posiadam :)
    Pozdrawiam Iwona

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *