Jeżeli połączymy zmiksowane orzechy nerkowca z dodatkami (np. awokado, daktyle, figi, sokiem z limonki itd.) to otrzymamy wspaniałe wegańskie desery. Ten właśnie składa się z nerkowców z dodatkiem żurawiny.
Smak jest lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający dzięki żurawinie i limonce. Dodatek oleju kokosowego powoduje bardziej ścisły kształt nawet w temperaturze pokojowej. Schłodzone babki dają lekki posmak sorbetu owocowego.
SKŁADNIKI:
– szklanka suszonej żurawiny + kilka do ozdoby
– szklanka nerkowców
– 2 limonki
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżki karobu lub kakao
– 2 łyżki waniliowego ksylitolowego pudru
WYKONANIE:
– nerkowce namoczyć na 5 godzin, odcedzić i przemyć wodą
– w malakserze zmiksować nerkowce, żurawinę i skórkę z sokiem z limonki oraz syropem z agawy
– papilotki do mufinek umieścić w formie a następnie wypełnić masą, wyrównać i wstawić na 3 godziny do zamrażarki. Następnie wyjąć i zdjąć papilotki.
– wymieszać karob z pudrem i dodawać po trochu wody do otrzymania gęstej masy, którą polać babki.