Zdecydowanie jestem zwolennikiem świeżych leśnych grzybów ale zimą korzystam często z mrożonych, które zebrałem jesienią. Nachodzi mnie czasem chęć na świeże grzyby zimną porą. Idealne są wtedy boczniaki (pieczarek używam ale bardzo rzadko).
W tym przepisie boczniaki są z dodatkiem zataru czyli arabskiej przyprawy, której jednym składników jest sumak garbarski (nie mylić z naszym sumakiem octowcem, który nie jest jadalny). Sosem jest krem kokosowy doprawiony solą, pieprzem i sokiem z limonki. Całość posypana natką pietruszki i fajna przekąska gotowa.
SKŁADNIKI:
– 10-15 boczniaków
– 1 łyżeczka zataru
– 2 łyżki kremu kokosowego
– kolka listków natki z pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– sok z połowy limonki
– olej rzepakowy
WYKONANIE:
– do miseczki wlać 3 łyżki oleju, dodać zatar, sól i dokładnie wymieszać
– boczniaki maczać w mieszance i smażyć po obu stronach na rozgrzanej patelni. wyłączyć ogień
– krem kokosowy wymieszać z solą, pieprzem i sokiem z limonki
– zalać sosem grzyby i posypać natką
I jest. Taki lekko cytrynowy smak
boczniaki i zatar – to musi być pyszne!
Oj dobre dobre Robiłem wersje pieczarkową ale nie umywa się do boczniaków
dlaczego to jest takie dobre, a ja jak na razie mogę tylko na to patrzeć?!! uwielbiam boczniaki i koniecznie muszę spróbować w takiej wersji