IDEALNE TORTILLE Z MĄKI ORKISZOWEJ, ŻOŁĘDZIOWEJ I SEMOLINY
weganon 4 lutego 2015

Czy można uzyskać idealne tortille, które się nie łamią podczas zwijania? Oczywiście, że tak, tylko trzeba znać kilka chwytów, które to ułatwią:
1. do mąki (jakiejkolwiek) należy dodawać wrzącą wodę (następuje zaparzanie mąki co ją uelastycznia)
2. do ciasta dodać oliwę
3. bardzo krótko smażyć na suchej patelni placki (ja liczę do 20)
4. gotowe tortille przykrywać wilgotną ściereczką (zachowują swą elastyczność) albo nawet spryskać wodą.
Moje tortille mają w swoim składzie mąkę orkiszową razową, semolinę i niewielki dodatek kolorystyczno – smakowy mąkę żołędziową. Dziś tortille a jutro propozycja z wkładką do tortilli.


SKŁADNIKI:


– 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
– 1 szklanka semoliny
– 1 łyżka mąki żołędziowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– wrząca woda z czajnika


WYKONANIE:


– wymieszać mąki z solą i oliwą i powoli dodawać wodę (proponuje użyć miksera z hakiem bo można sobie ręce poparzyć). Wyrobić ręcznie ciasto jeszcze przez ok. 5 minut. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut
– z ciasta urywać kulki i rozwałkować na bardzo cienkie placki
– smażyć na suchej patelni po obu stronach (krótko)
– placki układać na mokrej ściereczce i przykryć nią placki
– jeżeli będą używane następnego dnia to można je zwilżyć lekko wodą przed podgrzaniem

7 Komentarze

  1. Dzięki :) Zawsze kupowałam gotowe tortille. Zabieram się za ich wykonanie nareszcie własnoręcznie. Chleba zabraknie na jutro do pracy i trzeba wykombinować coś w zamian. Twoje tortille są jak znalazł. Trzymaj kciuki, żeby wyszły :)

  2. Zapomniało się. Oczywiście trzeba jej dodać. Kolor jest dzięki mące żołędziowej ale i też razowej orkiszowej

  3. W trikach napisałeś w 2. pkt., że do ciasta trzeba dodać oliwę, a w sposobie wykonania nie ma o tym wzmianki :(

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *