JAGLANY CREME BRULEE
13 lutego 2015
Creme brulee to klasyczny deser francuski na bazie śmietany, czasem mleka z żółtkami. W moim wydaniu nie ma mowy o takim składzie. Ten krem składa się z kremowej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym z sokiem pomarańczowym. Mało składników, szybkie przygotowanie. Karmelowa skorupkę na wierzchu można przygotować za pomocą palnika lub wstawić naczynka po rozgrzany grill w piekarniku (260 stopni) do chwili uzyskania brązowej skórki. Krem smakuje najlepiej mocno schłodzony.
SKŁADNIKI:
– szklanka kaszy jaglanej
– szklanka mleka kokosowego
– szklanka soku pomarańczowego
– skórka z 1 pomarańczy
– łyżka cukru muscovado
– cukier biały do posypania wierzchu
WYKONANIE:
– kaszę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i odlać wodę a następnie przepłukać kaszę kilka razy ciepłą wodą (pozbywanie się goryczki)
– kaszę zalać w garnku mlekiem i sokiem, dodać muscovado i na małym grzaniu ugotować kaszę do miękkości (powinna się lekko rozkleić wchłaniając cały płyn), wystudzić
– zimną kaszę przełożyć do malaksera, dodać skórkę pomarańczową i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
– masę przełożyć do małych naczynek do zapiekania lub jednego większego, posypać z wierzchu cukrem i i wytworzyć brązową karmelową skórkę palnikiem lub wstawiając naczynia pod rozgrzany grill w piekarniku ( u mnie 260 stopni 10 minut)
– krem schłodzić i zajadać
Ciekłe z kartonu
Chodzi o gęste mleko kokosowe, czy napój kokosowy z kartonu?
Tu z kartonu
jakiego mleka używasz z puszki czy z kartonu?
Czekam zatem z niecierpliwością na wpis
Normalnie wyczytałaś w moich myślach. Właśnie zrobiłem panna cottę ale się schładza i ścina i dopiero jutro będzie na blogu a creme brulee bez jajek smakuje jak z jajkami
Jaka szkoda, że karnawał się kończy. Poczekam z wypróbowaniem do kwietnia. Nie mogę sobie wyobrazić smaku creme brulee bez jajek. Ciekawa jestem, kiedy wpadniesz na pomysł wegańskiej panna cotty 😉
Jest przyjemny w smaku i bardzo kremowy. Następnym razem dodam jeszcze skórkę cytrynową
świetny pomysł, na pewno by mi zasmakował!