PASTA Z JARMUŻU, NERKOWCÓW I SERA Z CIECIERZYCY
weganon 15 lutego 2015

Jest to pierwszy przepis, w którym wykorzystuję własnoręcznie wykonany ser z ciecierzycy. Konsystencja sera bardzo zachęca do przygotowania z niego wszelkich past do pieczywa i nie tylko. Z racji posiadania sporej ilości jarmużu nie mogło być inaczej by smarowidło było bez niego.
Pasta składa się z jarmużu, sera z ciecierzycy, nerkowców, zielonych oliwek. Jest bardzo orzeźwiająca i znika szybko :-)

SKŁADNIKI:


– 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu
– 1 szklanka nerkowców
– 200 g sera z ciecierzycy (lub tofu dla tych co lubią)
– 10 zielonych oliwek
– skórka z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wrzucamy do malaksera i mielimy do uzyskania masy z widocznymi małymi grudkami (nie mielić zbyt mocno)
– pastę doprawić solą i pieprzem.

 

 

6 Komentarze

  1. Spokojnie można blenderem. Ja pastę tą zjadam z pieczywem żytnim na zakwasie, jako pesto z makaronem i nadzienie do pieczonych ziemniaków

  2. Czy da sie ta paste zrobic w blenderku?
    Wyglada super. Co proponujesz do pasty? Jakis specjalny rodzaj pieczywa czy moze makarony?

  3. Nerkowce fajnie chrupią, ser z jarmużem i skórka cytrynową fajnie się komponują i oprócz koloru dają bardzo orzeźwiający smak.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *