JAGLANO – FASOLOWY SEREK TOPIONY Z KMINKIEM
27 lutego 2015
Były sery z nerkowców, migdałów, ciecierzycy i łubinu. Czas na kasze jaglaną, z której już chyba można wszystko zrobić co możliwe.
Kasza jaglana została zmiksowana na gładko z białą fasolą i do serowego smaku doprawiona płatkami drożdżowymi i rośliną, która ma bardzo mocny serowy smak czyli kozieradką. Jako dominujący smak posłużył kminek.
Pierwszy raz stosowałem kozieradkę w kuchni i powiem, że to mocna przyprawa więc nie należy przesadzać z jej ilością. Polecam kupić mieloną choć w kawałkach też może być ale trzeba ją samodzielnie zmielić.
Serek ma maziowatą konsystencje i smakuje wybornie z pomidorem lub kiszonym ogórem
Kasza jaglana została zmiksowana na gładko z białą fasolą i do serowego smaku doprawiona płatkami drożdżowymi i rośliną, która ma bardzo mocny serowy smak czyli kozieradką. Jako dominujący smak posłużył kminek.
Pierwszy raz stosowałem kozieradkę w kuchni i powiem, że to mocna przyprawa więc nie należy przesadzać z jej ilością. Polecam kupić mieloną choć w kawałkach też może być ale trzeba ją samodzielnie zmielić.
Serek ma maziowatą konsystencje i smakuje wybornie z pomidorem lub kiszonym ogórem
SKŁADNIKI:
– 100 kaszy jaglanej
– 1 puszka białej fasoli (250 g)
– łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
– mielona kozieradka (ilość do smaku, u mnie 1/4 łyżeczki)
– starty mały ząbek czosnku
– 2 łyżeczki kminku w ziarenkach
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– kaszę jaglaną ugotować w wodzie do rozklejenia, wystudzić
– do blendera włożyć kasze, fasole i płatki, dokładnie zmiksować
– dodać pozostałe składniki i wymieszać
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny i gotowe – szybko i smacznie
Proszę i smacznego
Ten przepis jest fenomenalny! Przez kilka lat na „weganie” brakowało mi tego smaku… odżyły wspomnienia z dzieciństwa – śniadania u Babci i robiony przez Nią domowy ser. Dziękuję serdecznie
Dziękuje za miłe słowa
Niestety nie. Płatki drożdżowe nadają serowego smaku
Witam serdecznie, a czy mogę zastąpić czymś platki drożdżowe, podziwiam Pana przepisy:)
Mnie również zafascynował ten przepis. Jestem ciekawa smaku. To faktycznie jakaś alternatywa, dla sera topionego.
Bardzo dziękuję i serdecznie zapraszam
Jestem w trakcie gotowania kaszy
Wczoraj odkryłam twojego bloga i jestem zachwycona przepisami.
Proszę dać znać jak wyszedł
Zrobię!