SKŁADNIKI:
– pół szklanki sorgo
– 4 okrągłe cukinie
– pół szklanki zielonej soczewicy
– pół szklanki sosu pomidorowego
– pół szklanki porwanego na drobno jarmużu
– łyżeczka harrisy
– po pół łyżeczki tymianku, oregano i szałwii
– sól i pieprz do smaku
– szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego lub woda
WYKONANIE:
– sorgo namoczyć na kilka godzin, przemyć wodą i zalać mlekiem i gotować ok 30 minut
– soczewice ugotować w wodzie, dodać sos pomidorowy i zmiksować na gładko, wymieszać z sorgo i pozostałymi składnikami
– cukinie umyć i opiec w piekarniku 20 minut w 200°C, ściąć czubek i wydrążyć środki (gniazda nasienne)
– cukinie wypełnić farszem, przykryć czapeczką i wstawić na 20 minut z powrotem do piekarnika
– można polać tahini lub sosem pomidorowym
Ja wiem, ze nie jest teraz sezon na takie warzywa ale miałem wielka ochotę na takie danie
a ja tak dawno nie jadłam faszerowanej cukinii…. ten przepis przypomniał mi, jak bardzo ją lubię!