Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie pełnoziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano i wegańskiej margaryny, która udało mi się nabyć w Vega Miasto. Zamiast margaryny można użyć zimnej oliwy i wody. Zamiast tłustej śmietany i tony jajek sosem jest zmiksowany jarmuż z mlekiem kokosowym z dodatkiem przypraw. Wierzchem tarty jest cukinia, bakłażan, grzyby i małe pomidorki.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki maki pełnoziarnistej orkiszowej
– 125 g margaryny wegańskiej lub 4 łyżki zimnej oliwy
– 1 łyżka suszonego oregano
– łyżeczka soli
– bardzo zimna woda
Na sos:
– puszka mleka kokosowego
– 2 szklanki drobno porwanego jarmużu
– 2 łyżki maki ryżowej
– świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Na wierzch tary:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 10 pieczarek
– 6 małych pomidorków
– kilka listków bazylii, koperku
– suszone oregano
WYKONANIE:
– ciasto – mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojona w kostkę margarynę, siekając nożem lun przy użyciu miksera połączyć składniki, powoli dodawać wodę do momentu powstania zwartego ciasta, szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki
– formę do tarty wysmarować cienko oliwą i wysypać mąką albo jak w moim przypadku okruchami z orzechów laskowych
– ciasto cienko rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieść do formy, wyrównać brzegi i wierzch nakłuć widelcem
– na wierzch tarty położyć papier do pieczenia (polecam go zmiętosić wtedy łatwiej się układa) i na wierzch wysypać coś obciążającego (u mnie fasolki)
– tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolkami i dalej pieczemy 15 minut, tartę wystawiamy z piekarnika i studzimy
– sos – mleko i jarmuż dokładnie miksujemy blenderem a następnie przenosimy do garnka, zagotowujemy i dodajemy 2 łyżki maki ryżowej, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola, pieprzem i gałką, ponownie zagotowujemy. Sos rozprowadzamy na wierzchu tarty
– bakłażan i cukinię kroimy na cienkie plasterki i lekko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, pieczarki smażymy w całości. Warzywa układamy na sosie w dowolnych konfiguracjach, posypujemy wierzch suszonym oregano i solą i pieczemy 30 minut w 180°C
– po upieczeniu kładziemy na wierzch listki bazylii i koperku
Tak
Czy można zastąpić mąkę ryżową mąką z tapioki?
bardziej polecam pszenną. Oliwa zimna to zwykła z oliwek
czy zamiast mąki orkiszowej może być pszenna lub żytnia pełnoziarnista? I czy oliwa zimna to taka zwykła oliwa z oliwek?
Na Dzień Kobiet każdy Pan powinien w tym dniu coś ugotować dobrego dla Pań
mama dziś tartę robi, aczkolwiek nic dla mnie (z tuńczykiem) – ja serwuję sobie inny wegański obiad…a taką tartę to z przyjemnością bym zjadła – tym bardziej jakby mi facet zaserwował