WIŚNIOWE BROWNIE NA SUROWO
weganon 28 marca 2015

Czekolada, wiśnie, orzechy ziemne, figi, daktyle, wiórki kokosowe, krem kokosowy w brownie bez pieczenia. Po co utrudniać sobie życie i piec ciasto jak można wszystko wymieszać i mocno schłodzić i mamy łatwy i pyszny deser na sobotnie i niedzielne popołudnie.
Ciasto daje wiele możliwości składnikowych. Można orzechy zamienić na migdały, daktyle i figi na żurawinę a wiśnie na borówki czy czarne porzeczki.
Deser ma lekko maziowatą strukturę jak klasyczne brownie. Przez dodatek suszonych owoców nie wymaga słodzenia. W wersji dla dorosłych można dodać trochę nalewki wiśniowej lub amaretto.

SKŁADNIKI:


– 10 suszonych fig
– 20 suszonych daktyli
– krem kokosowy z 1 puszki mleka kokosowego
– 2 czekolady wegańskie
– 1 szklanka niesolonych orzechów ziemnych
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki konfitury wiśniowej
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 szklanki wydrylowanych wiśni (w sezonie świeże a poza nim mrożone lub z kompotu)


WYKONANIE:


– daktyle i figi namoczyć w wodzie przez godzinę, odsączyć wodę i zmiksować niezbyt dokładnie
– orzechy zmiksować na grube okruchy (lubię czuć kawałki)
– połączyć orzechy z figami, daktylami, wiórkami, konfiturą i szklanką wiśni oraz kakao. Dokładnie wymieszać
– w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremem kokosowym i po rozpuszczeniu dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy
– formę o wymiarach mniej więcej 25 x 15 wykładamy papierem do pieczenia (najlepsza jest forma w z wyjmowanymi bokami lub tortownica) i wykładamy masę
– formę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki a później przekładamy do lodówki
– ciasto posypujemy kakao i układamy pozostałe wiśnie

 

4 Komentarze

  1. Mam testerów smaku (głównie mięsożernych), dla których kuchnia roślinna stała się czymś nowym, innym i co najważniejsze smacznym :-) więc dla mnie pozostaje tylko degustacja :-)

  2. ja nie wiem kiedy to Ty wszystko zjadasz, ale masz tyle genialnych pomysłów, że aż szczęka opada! 😀 to ciacho wygląda obłędnie <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *