Na Święta Wielkanocne załapała się jeszcze obok białej „kiełbasy” jeszcze ta w kolorze czerwieni i brązu. Po ugotowaniu seitana zmieliłem go dokładnie z suszonymi pomidorami i wędzoną papryka w proszku. Jako dodatek smakowy doszły podgrzybki i duże ilości natki z pietruszki. „Kiełbasa” jest bardzo wyrazista w smaku dzięki przyprawom, super się kroi, jest dobra na ciepło i na zimno, pieczona, smażona i grillowana. Można ją mrozić. Oprócz białej wyląduje w barszczu i na ćwikle.
SKŁADNIKI:
– 400 g glutenu pszenicznego na seitana
– woda (u mnie 2 szklanki – do wyrobienia seitana)
– 300 g mrożonych grzybów (rozmrozić)
– 10 suszonych pomidorów
– 1 spora szalotka drobno pokrojona
– kopiasta łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
– pęczek natki z pietruszki
– szklanka mąki ryżowej
– mieszanka ziołowa (łyżeczka suszonego tymianku, 4 ziarna jałowca, pół łyżeczki nasion kolendry, pół łyżeczki kminku) – nasiona dokładnie rozgnieść w moździerzu
– 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– zmieszać gluten z wodą i wyrobić ciasto, nadać mu kształt wałka
– zagotować w garnku wodę, dodać listki, ziele angielskie i sól. Zagotować i włożyć seitana. Gotować 30 minut, wyjąć i wystudzić
– seitana porwać na mniejsze kawałki, włożyć z papryką i pomidorami do malaksera i dokładnie zmiksować
– rozmrożone grzyby wraz z cebulą udusić do miękkości, wystudzić i dodać do masy, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– nabierać masę i formować kiełbaski, zawijać w folię spożywczą i formować cukierki
– kiełbaski włożyć do wrzącej wody (wraz z folią) na 10 minut i wystudzić
– po wystudzeniu przenieść na godzinę do lodówki, rozwinąć z fioli i gotowe
6 sztuk
Ile kiełbasek wychodzi z tego przepisu? Tak chociaż mniej więcej proszę;)
Spokojnie nic. Jest odporna na wysokie temperatury
Czy z ta folia spozywcza sie nic nie stanie?!?