CHILI SIN CARNE
weganon 11 kwietnia 2015

Chili sin carne jest roślinną wersją klasycznego chili con carne co nie oznacza, że gorszą :-)
Jest bardzo sycące, aromatyczne dzięki sporej ilości składników ziołowych i przypraw. Najlepsze jest gotowane około 2 godzin. Dla zrównoważenia lekko ostrego smaku podaję zielony sos z awokado i czosnku z dodatkiem mleka roślinnego dla rozrzedzenia konsystencji lub można dodać majonezu wegańskiego (w tej wersji czosnek zastąpiłem czosnkiem niedźwiedzim). Chili można jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie ryżu czy kaszy. Dodatek wędzonej papryki w proszku powoduje, że potrawa ma przyjemnie dymny smak (taki wędzony). Fasolę można namoczyć i ugotować ale po co sobie zawracać głowę jak można kupić dobrej jakości w puszce. Koniecznie pamiętajcie by dodać po ugotowaniu sporo zielonej kolendry lub natki pietruszki
Dobrze, że wpadają dziś znajomi to pomogą mi opchnąć ten gar roślinnego chili :-)

SKŁADNIKI:


– 2 marchewki
– 2 papryki czerwone
– 2 gałązki selera naciowego
– 1 spora szalotka
– 3 puszki czerwonej fasoli
– połowa puszki kukurydzy
– szklanka brązowej lub zielonej soczewicy
– łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
– łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
– łyżeczka zataru lub po pół łyżeczki mielonego kminu i tymianku
– łyżeczka mielonych nasion kolendry
– pół pęczka natki kolendry lub pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 1 mała suszona papryczka chili
– łyżeczka oregano
– 2 puszki krojonych pomidorów
– litr dobrej jakości soku pomidorowego
– ząbki czosnku
– na zielony sos: 1 miękkie awokado, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mleka roślinnego lub 1 łyżka majonezu wegańskiego, sól do smaku


WYKONANIE:


– marchewkę, seler, paprykę, szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć 10 minut na oleju 
– dodać pokrojony w plasterki czosnek i pomidory w puszce i gotować 30 minut. Dodać sól do smaku
– w moździerzu połączyć paprykę wędzoną, płatki drożdżowe, zatar, nasiona kolendry, papryczkę chili i oregano i dokładnie sproszkować i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać
– do garnka wlać sos pomidorowy i dodać soczewicę i gotować jeszcze godzinę lub półtorej mieszając od czasu do czasu
– 5 minut przed końcem gotowania dodać opłukaną zimną woda fasolę i kukurydzę
– po ugotowaniu dodać drobno posiekaną kolendrę lub natkę i ewentualnie doprawić solą do smaku
– w naczyniu zmiksować składniki na sos i doprawić solą do smaku

 

8 Komentarze

  1. Zmieniłam trochę proporcje składników, żeby wykorzystać resztki. Ale wyszło mega pyszne. Ta wędzona papryka i płatki drożdżowe to strzał w 10!

  2. Mmm właśnie skończyłam robić i siedzę z miską w dłoniach… płacząc ze szczęścia! To jest przepyszne i aż nie mogę uwierzyć że prawdziwe :))

  3. z każdym przepisem coraz bardziej mam ochotę Cię odwiedzić :) Twoi znajomi mają się z Tobą dobrze :) uwielbiam chilli <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *