BURGERY WIOSNY CZYLI ZIOŁOWE
weganon 10 maja 2015

W sezonie świeżości młodych warzyw i ziół trzeba garściami czerpać co dała natura. Dostatek zielonych składników jest nieograniczony i stosunkowo tani a czasem i darmowy.
Burgerów na moim blogu jest wystarczający dostatek, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Pomysłów jest sporo i tylko od nas zależy na co mamy ochotę na obecną chwilę. Burgery w kuchni wegańskiej stanowią dość popularne danie. Wiele jest barów i restauracji serwujących przeróżne, sezonowe kotleciki. Nie będę oryginalny jak dodam, że moje ulubione serwuje KROWARZYWA o której będzie szerzej w kolejnym poście dotyczącym wege miejsc.
Wegeburgery wiosenne charakteryzują się zielonkawym kolorem i świeżością. Obowiązkowy jest składnik, który fajnie nam spoi całość i nada również konkretnego smaku ale takiego, który nie przytłoczy zieleniny.
W moich burgerach wiosennych składnikiem spajającym jest ciecierzyca i komosa ryżowa. Ingrediencje ziołowe  to pokrzywa, szczaw, jarmuż, kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek, lubczyk, tymianek i drobno posiekane zielone szparagi. Dodatkowego smaku nadaje przyprawa curry i mielony kmin rzymski.
Sos do tych kotletów, to idealnie zmiksowany wegański majonez z dodatkiem skórki cytrynowej z miętą

SKŁADNIKI:


– pół szklanki komosy ryżowej
– szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 5 drobno posiekanych szparagów
– szklanka drobno porwanego jarmużu
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 3 łyżki drobno posiekanej pokrzywy
– 3 łyżki drobno posiekanego szczawiu
– 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
– 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku
– 3 łyżki drobno posiekanego tymianku
– pół łyżeczki curry
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– komosę zalać wodą, dokładnie wymieszać i zagotować. Odlać wodę i ponownie zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu aż komosa wchłonie całą wodę. Wystudzić
– szparagi, jarmuż, pokrzywę i szczaw podsmażyć na łyżce oleju aż warzywa zmiękną. Wystudzić
– ciecierzycę zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę. Formować burgery
– piec 30 minut w 190°C

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *