Spód tarty jest z ciasta francuskiego. Bez problemu można kupić dobrej jakości ciasto bez masła. Tłuszczowy składnik to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Samodzielne wykonanie ciasta francuskiego jest możliwe ale bardzo praco- i czasochłonne. Może się kiedyś przemogę i wykonam takie ciasto.
Ciasto francuskie jest ciastem kalorycznym, choć ja uważam, że niekoniecznie bo połowa jego zostaje na podłodze
Szparagi w pełni sezonu lądują w mojej kuchni w wielu potrawach. Są to zupy, pasztety, burgery i inne dania. Trzeba korzystać bo tak szybko znikają ze straganów.
Na cieście oprócz szparagów wylądowała czerwona pasta z płatków owsianych, słonecznika i pieczonego buraka. Nie chciałem robić jakiegoś tłustego sosu, tylko kolorystycznie pasującą do całości pastę.
Tarta jest przyjemnie słodkawa i świeża w smaku. Pasuje na piknikowe spotkania bo smakuje na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI:
– opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (kształt dowolny)
– pęczek zielonych szparagów
– 1 średni upieczony burak
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki płatków owsianych górskich
– sok z połowy cytryny
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– sezam
WYKONANIE:
– słonecznik i płatki owsiane zmielić na proszek, dodać pokrojonego buraka i sok z cytryny i zmiksować na gładko. Doprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku
– na wierzch ciasta wyłożyć czerwoną pastę, pozostawiając wolną przestrzeń około centymetra od brzegu
– ułożyć szparagi
– piec 20 minut w 180°C
– po upieczeniu posypać sezamem i listkami bazylii
Czy ta pasta bez pieczenia też się sprawdzi? Myślałam o wypełnieniu gotowych tartaletek z kruchego ciasta.
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu a efektowna i smaczna tarta. Polecam !
kokosowy rónież
To na pewno, myślałam, że coś jeszcze masz na myśli. W sklepach nie ma problemu o margarynę bezmleczną. Natomiast tłuszcz palmowy wg mnie nie jest wegański pod względem moralnym.
wegańska nie ma tłuszczy mlecznych (serwatek itp) ma tylko tłuszcze roślinne np kokosowy z palmowym
Co to znaczy prawdziwie weganska margaryna? czy taka, która nie zawiera tłuszczu palmowego ani mlecznego, to czy taka jeszcze nie jest weganska?
Kupuje ciasto Frosty bo ma najmniej dodatków i zawsze się udaje
gdzie kupujesz to ciasto? właśnie nabrałam ochotę na Twoje danie, składniki mam tylko ciasta brak! 😀 cudownie się prezentuje, te kolory już cieszą oczy, a co dopiero smak <3
Niestety nie mam chyba aż takiej cierpliwości ale obiecuję, że jak będę miał więcej czasu i dostanę prawdziwą wegańską margarynę a nie imitację, to wykonam ciasto od A do Z i zaprezentuje na blogu
i smakuje
Ooo szkoda, ze ciasto kupne. A juz sie zabieralam za lepienie i walkowanie 😉 Ale reszta wyglada super
Pięknie się prezentuje!