Kapusta z grochem, to znane w wielu regionach danie, które pojawia się na świątecznym stole. Robione z kiszonej lub słodkiej kapusty i grochu. Czasami dodawane są suszone grzyby. W niektórych regionach dodaje się również 1 – 2 gotowane ziemniaki, które się rozgniata przed dodaniem do kapusty i grochu. Nadają kremowego charakteru potrawie. Całość okraszana jest olejem lub smażoną cebulką z dodatkiem majeranku. Ja w tym roku postanowiłem groch zamienić na lędźwian. Szybko się gotuje, ma przyjemny, lekko orzechowy smak i idealnie współgra z kapustą i suszonymi grzybami. Idealne danie wigilijny stół.
SKŁADNIKI:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 300 g lędźwiana + 1 litr wody + 1 łyżka sody
– 50 g suszonych grzybów
– ½ kg mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek
– 1 duża cebula
– 3 łyżki oleju do smażenia
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– w wodzie rozpuścić sodę i dodać lędźwian. Odstawić na 10 – 12 godzin
– grzyby zalać ½ litra wody i moczyć 5 – 6 godzin
– grzyby mrożone rozmrozić i pokroić w mniejsze kawałki
– cebulę pokroić w średnią kostkę i zeszklić na oleju. Dodać majeranek i wymieszać
– odlać wodę z moczenia lędźwiana, wypłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować kilka minut do miękkości. Odcedzić. Część można rozgnieść widelcem
– kapustę przełożyć do garnka. Dodać grzyby suszone (wodę z moczenia pozostawić do podlewania kapusty) i rozmrożone oraz cebulę z majerankiem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny (w miarę potrzeby podlewać wodą z moczenia grzybów)
– kolejnego dnia kapustę ponownie gotować przez 1 – 2 godziny. Dodać lędźwian. Doprawić do smaku solą i pieprzem