Kolejny rok i nowy przepis na pierniki. W tym roku nie regionalny, ale bardzo łatwy i szybki. Nie trzeba nastawiać ciasta kilka tygodni wcześniej. Jeśli piasto rozwałkujecie na grubość około 0,5 cm, będą miękkie. Jeśli cieniej, to będą chrupiące, ale nie bardzo twarde. Nie ma w nich margaryny, a jest 18% wegańska śmietanka i olej rzepakowy, choć może być również inny. Pierniki oczywiście możecie polukrować (TU o lukrach naturalnych). Kwestia przyprawy korzennej. Możecie kupić gotową (nie polecam takich, które na pierwszym miejscu mają cukier lub mąkę), zrobić samemu (TU przepis) lub kupić mielone przyprawy osobno i wymieszać. Pełna dowolność. Życzę Wam samych udanych i smacznych pierników
SKŁADNIKI:
– 1 opakowanie (180 g), roślinnej „śmietanki” PLANTON
– 100 g oleju rzepakowego lub innego
– 50 g dowolnego mleka roślinnego
– 500 g mąki pszennej uniwersalnej
– 150 g cukru pudru
– 3 łyżki przyprawy korzennej
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
– śmietankę wymieszać z olejem i mlekiem roślinnym na jednolitą masę. Najlepiej trzepaczką
– mąkę wymieszać z cukrem, sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną
– dodać ciekłe składniki do suchych i wymieszać (najlepiej mikserem), na jednolite ciasto
– odrywać kawałki i wałkować na papierze do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około kilka minut w 170°C. Środkowa półka. Grzanie góra/dół, do lekkiego zrumienienia
Dziękuję
Wygląda pysznie Pozdrawiam