KLUSKI DYNIOWE A’LA JANOWICKIE
weganon 16 listopada 2024

DSC_0004

W tym roku odpuściłem sobie przepisy z dynią w roli głównej, ale czas to nadrobić. Na blogu znajdziecie przeróżne przepisy. Od past na pieczywo (na słodko i wytrawnie), po dania obiadowe w postaci zup, kotletów, wytrawnych wypieków, makaronów. Nie zabrakło również słodkości jako desery, ciasta pieczone i tarty bez pieczenia. Jest tego sporo. Są również propozycje z kuchni regionalnej, bo dynia ma ugruntowaną pozycję w naszym kraju. Dziś przedstawiam Wam tak banalny przepis, że plasuje się w czołówce najłatwiejszych. Kluski z musu z pieczonej dyni oraz mąki. Dwa składniki nie licząc soli. Szybko się robi, nie ma bałaganu w kuchni, bo kluski się tnie prosto do garnka za pomocą nożyczek. Żadnego cięcia na blacie obsypanym mąką. Takie same kluski wcinałem w Maćkowej Chacie w Janowcu, choć nie były z dynią. Kluski janowickie podaje się zawsze z sosem z leśnych grzybów i to jest poezja. Typowo regionalne danie, ograniczone do jednej miejscowości. Również podałem je z sosem borowikowym, bo mrożonych grzybów to mam w tym roku całą zamrażarkę

DSC_0018

SKŁADNIKI:

– 1 średnia dynia Hokkaido
– 200 g mąki pszennej uniwersalnej
– ½ łyżeczki soli

WYKONANIE:

– dynię umyć, przepołowić (nie obierać skórki. Jest jadalna). Wyjąć pestki i piec około 30 minut w 180°C aż będzie miękka. Środkowa półka, grzanie góra/dół. Jeszcze ciepłą zmiksować i odstawić do wystudzenia
– w misce wymieszać 200 g musu dyniowego (resztę dyni można zamrozić), 200 g mąki i sól. Zagnieść jednolite i miękkie ciasto. Konsystencja powinna być na granicy przyklejania się do dłoni. Ilość mąki zależy od gęstości dyni
– ciasto odstawić na 20 minut
– w garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wziąć do dłoni ciasto i odcinać kawałki niezbyt duże za pomocą nożyczek, wprost do garnka
– zamieszać łyżką i gotować kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię
– spróbować ich miękkość (nie powinny się rozwalać. Powinny być lekko twardawe). Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej
– podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub innym ulubionym

DSC_0011

DSC_0027

DSC_0032

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *