„ŚMIETANKOWA” BABA RODZYNKOWA
weganon 17 marca 2024

DSC_0030

Baby wielkanocne, to jeden z elementów świątecznego stołu, który w niektórych regionach naszego kraju jest obowiązkowy. Najbardziej znane to: babka kujawiok na Kujawach czy paska bukowińska z województwa lubuskiego. Nasza kuchnia, to prawdziwe bogactwo bab wielkanocnych. Wydana w 1929 roku książka „Ciasta wielkanocne”, przedstawia słodkości z okresu międzywojennego. Baby szafranowe, parzone, tarte, migdałowe, drożdżowe, petynetowe (drożdżowa, gdzie ciasto ubija się w naczyniu wstawionym w drugie naczynie z ciepła wodą), czekoladowe, piaskowe, chlebowe, makowe, cytrynowe czy prezentowana przeze mnie śmietankowa baba rodzynkowa. Do przygotowania używano śmietany, drożdży i mieszanki rodzynek: sułtanek i koryntek oraz jaj i mielonych migdałów. Moja wersja jest bez masła i jaj oraz migdałów. Jaka wyszła? Idealna. Użyłem 18% roślinnej „śmietanki” PLANTONA. Jest najlepsza do tej babki. Wierzch można polać lukrem cytrynowym lub czekoladowym. Ozdobić płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem. Babka po upieczeniu jest sucha, dlatego należy ją nasączyć. W okresie międzywojennym stosowano rozcieńczony herbatą rum, herbatę z cytryną.

DSC_0021

SKŁADNIKI:

– 250 g „mleka” roślinnego (użyłem sojowego)
– 1 opakowanie 18% roślinnej „śmietanki” PLANTONA
– 500 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka + do posypania formy
– 50 g świeżych drożdży
– 300 g rodzynek
– 70 g cukru + 1 łyżka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– olej do wysmarowania formy
– do nasączenia: herbata z cytryną, rozcieńczony rum itp.

WYKONANIE:

– do miski wlać ciepłe „mleko”, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut
– „śmietankę” lekko podgrzać i dodać ekstrakt
– do zaczynu dodać „śmietankę” oraz mąkę. Ciasto wyrabiać przez 10 minut
– odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce
– dużą formę do baby (ja użyłem starej kamionkowej), wysmarować olejem i wysypać mąką
– do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i wyrobić tak, by równo się rozłożyły
– dłonie natłuścić olejem i wyjąć ciasto z miski, a następnie włożyć do formy (ciasto jest klejące)
– przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– piec w 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i pozostawić babkę w piekarniku jeszcze na 10 minut. Wyjąć i wystudzić
– babkę nakłóć gęsto, najlepiej długą wykałaczką. Nasączyć płynem

DSC_0010

DSC_0016

DSC_0020

4 Komentarze

  1. Nie pomijamy drugiego etapu. Jeśli chodzi o jogurt to trudno powiedzieć, jak się zachowa

  2. Weganonie, 2 pytania: 1. Czy, jeśli pomijam rodzynki, to pomijam również drugi etap wyrastania ciasta? 2. Czy „śmietanę” mogę zastąpić gęstym jogurtem kokosowym lub sojowym?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *