PIECZONY PASTERNAK Z SOSEM JEŻYNOWYM
weganon 9 września 2015

Od kilku lat toczy się wojna między zwolennikami pasternaku a pietruszki :)
Każdy wytacza działa dotyczące smaku tych warzyw. Ja staję po środku. Uwielbiam pietruszkę w zupach, pasztetach czy deserach. Pasternak pasuje do wielu dań, ale pieczony to mój faworyt. Idealny jest duszony w soku pomarańczowym.
Słodki i lekko ziemisty pasternak, świetnie się komponuje z owocami o kwaskowym smaku. Upieczony z przyprawami, takimi jak tymianek czy oregano nabiera głębokiego smaku. Ja postanowiłem, że wymieszam warzywo z oliwą i zatarem.
Sos, to jeżyny zmiksowane z mlekiem kokosowym. Polecam przetrzeć owoce by nie chrzęściły z zębach małe pestki.
Następny w kolejce będzie krem z niespodzianką. Za kilka dni pojawi się na blogu :)

 

SKŁADNIKI:

– kilogram pasternaku (najlepszy średniej wielkości)
– łyżka zataru lub tymianku i oregano
– oliwa
– szklanka jeżyn
– 2 łyżki mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

– pasternak wyszorować i przeciąć wzdłuż na pół
– w misce wymieszać oliwę z ziołami i włożyć pasternak. Dokładnie wymieszać
– do naczynia włożyć papier do pieczenia i wyłożyć pasternak
– piec w 190 stopniach do chwili aż będzie miękki i chrupki (nie podaję czasu bo jest zależny od wielkości warzywa)
– w tym czasie zmiksować jeżyny i przetrzeć je przez sito
– dodać mleko i wymieszać
– polać sosem upieczone warzywa

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *