Nie było mnie dość długo, ale dowiecie się za jakiś czas, czemu tak było. To na razie mała tajemnica. W chłodne wieczory, najlepiej na mnie działają rozgrzewające potrawy. Najlepsze są te jednogarnkowe. Gotuje wielki gar pyszności i mam na 3 dni. Z każdym dniem coraz lepszy smak. W takich potrawach najlepsze jest to, że można robić z tego, co akurat mamy w domu. Pełna dowolność. Ja uwielbiam połączenia strączków z kaszami, grzybami i warzywami korzeniowymi czy dynią. Wtedy mamy pełnowartościowy posiłek. Białko od strączków, węglowodany od kasz, składniki mineralne od reszty składników. Najlepiej dodać coś o smaku umami. Mogą to być suszone grzyby, koncentrat pomidorowy czy sos sojowy. Znacząco poprawiają smak. Nie bez znaczenia są przyprawy. Ja akurat jestem uzależniony od suszonego majeranku i lubczyku. Kremowości nadaje dodatek roślinnej śmietanki. W przypadku składników o delikatnym smaku, warto dodać coś, co nadaje charakteru. W tym przypadku to ogórki kiszone. Oprócz kwaskowatego smaku, nadają również chrupkości. Jeden garnek, kilka składników i pyszna potrawa na chłodne dni.
SKŁADNIKI:
– 200 g soczewicy
– 200 g pęczaku
– ½ kg pieczarek
– 2 średnie cebule
– 3 średnie ogórki kiszone
– 1 łyżka suszonego lubczyku
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
– 2 łyżki gęstej 15 lub 18% roślinnej śmietanki (użyłem PLANTONA)
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– pęczak przepłukać zimną wodą. Włożyć do garnka z soczewicą. Wlać 750 ml wody. Gotować 25 minut na małym ogniu pod przykryciem
– w tym samym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Pieczarki w grubą kostkę lub plasterki. Usmażyć na oleju na rumiano. Dodać koncentrat wymieszany z 250 ml wody. Smażyć jeszcze około minuty. Dodać majeranek i pokrojone w średnią kostkę ogórki kiszone i wymieszać. Przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą i pęczakiem
– dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem
na końcu
Na końcu. Kokosowa może zbyt zdominować smak
A w którym momencie dodaje się śmietankę roślinną? Czy może byc kokosowa?
A kiedy dokładamy śmietankę
najlepiej zielonej lub brązowej
Bardzo smacznie wygladajace danie. Mam szybkie pytanie; jakie soczewicy uzyc? Zielonej, brazowej, czerownej?