PULPETY Z JAGLANEJ I SOCZEWICY Z AROMATYCZNYM SOSEM
weganon 25 września 2015

Klopsy, pulpety, kulki. Jak zwał tak zwał. To jedne z moich ulubionych dań. Pomysłów są setki. Pamiętam z dzieciństwa kulki z ryżu na słodko z cynamonem. Klopsiki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym. Wkurzałem się wtedy okrutnie bo uciekały mi z talerza pod naporem widelca.
Pulpety w wydaniu wegańskim mają to do siebie, że są delikatne w strukturze i na dobrą sprawę nie da się ich gotować w płynie. Można oczywiście nawalić tonę mąki i się uda. Ja unikam takich rozwiązań.
Wszystkie kulkowe twory piekę. Bez względu ma ich wielkość. Kiedy robię imprezę, to bardzo często są w formie małych kuleczek na jeden kęs. Gdy mają stanowić danie bardziej obiadowe, są sporymi stworami.
Połączenie kaszy jaglanej, soczewicy i zmielonych pestek słonecznika, to prawdziwa bomba białkowa. Przy okazji mamy sporo cynku, magnezu i żelaza. Dodatek kopru i suszonych pomidorów, znacząco poprawia smak.
Takie klopsy idealnie prezentują się w towarzystwie sosów. Ten jest połączeniem kilku moich ulubionych. Przenikają się w nim pomidory, kokos, wędzona papryka, słodycz żurawiny, garam masala, curry i wiele innych smaków.
Świetne są na ciepło, ale również na zimno. Z ryżem czy wszelkim zielskiem.

 

SKŁADNIKI:

Na klopsy:
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka pestek słonecznika
– łyżka curry
– pęczek kopru
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– łyżka mielonej kolendry
– łyżka zataru

Na sos:
– szklanka gęstego sosu pomidorowego
– 5 łyżek octu balsamicznego
– pół szklanki łagodnego ketchupu 
– 3 łyżki mleka kokosowego (stałej części z puszki)
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– pół szklanki żurawiny
– łyżka garam masala
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka mielonej kolendry

WYKONANIE:

Klopsy:
– kaszę przepłukać w gorącej wodzie kilkakrotnie i ugotować do miękkości. Wystudzić
– soczewicę ugotować i wystudzić
– pestki słonecznika zmielić na małe okruszki
– soczewicę i kaszę dokładnie zmiksować i połączyć ze słonecznikiem
– dodać zmiksowane pomidory z koprem
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– doprawić solą i pieprzem
– wilgotnymi dłońmi formować spore pulpety i układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 200 stopniach

Sos:
– wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować na małym ogniu około 5 minut
– dokładnie zmiksować blenderem na gładko

 


15 Komentarze

  1. Ja dziś przetestowałem wersję z czerwoną soczewicą i było super – nic się nie rozpadało :) sosik zaskakująco dobry – nie zdążyłam zblendować i syn w pierwszej kolejności powyjadali całą żurawinę

  2. W smaku powinna być ok, ale może być problem z konsystencją, masa może być za luźna, bo czerwona soczewica rozpada się w gotowaniu, więc wchłania więcej wody. Zielona i brązowa pozostaje w formie ziaren, czyli stanowi stałą bazę klopsa a kasza pełni funkcję "zlepiacza". Ale tak mi się tylko wydaje, bo jeszcze nie próbowałam :)

  3. Koniecznie do zrobienia, wyglądają obłędnie 😀 A ja mam taką małą podpowiedź techniczną – gdyby czcionka tytułowa (np. w tym przypadku – PULPETY Z JAGLANEJ I SOCZEWICY Z AROMATYCZNYM SOSEM ) była większa wtedy bardziej wyróżniałaby się z tekstu i łatwiej byłoby ją zauważyć 😉

  4. to prawda, że takie pulpety to świetny pomysł na danie, zawsze można pokombinować z dodatkami i zmienić ich smak, a niezastąpiony sos pomidory tylko wykończy danie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *